PROTOTIP PROIZVEDEN 1990. GODINE: BMW-ov unikat s V16 se vratio, do ove subote mogao se vidjeti na...

(...) Techno-Classic Essen showu.

  • Auto

  • 07. Apr. 2024  

  • 0

Serija 7 generacije E32 i E38 je sama po sebi poseban automobil, posebno u izvedbi s V12 motorom. Ovo je ipak nekoliko koraka više.

Serija 7 pokretana moćnim V16 motorom mogao se vidjeti do danas na Techno-Classica Essen showu. Bolji poznavatelji uočit će da to nije onaj Goldfisch s fotografija gdje je ulogu domaćina dala serija E32. Da, postoji još jedan primjerak temeljen na elementima novije E38 generacije. 

Ovaj je prototip proizveden 1990. godine, četiri godine prije premijere E38. Prema dostupnim informacijama, motor ovdje razvija tek 350 KS, pedesetak više od komercijaliziranog V12. I sada ga je BMW prvi put pokazao javnosti.

BMW je krajem 1980-ih krenuo u razvoj novog motora. Baza je bio M70 V12 motor. Išlo se u oba smjera pa je uz minijaturni trocilindarski motor razvijen i veliki V16 motor. 1988. godine motor je ugrađen u produljenu seriju 7, a sve kako bi se provela detaljna testiranja.

Motor je iz 6.7 litara davao 408 KS i 613 Nm, a u kombinaciji automatskog mjenjača 7-ici je pružao vrhunske performanse. Ipak, naknadno je u seriju 8 ugrađena jača verzija V12 motora s 380 KS, što je potrebu za instalacijom V16 motora učinilo nepotrebnom. I tu je priča o 310 kg teškom dragulju stala. Bar smo tako mislili sve do sada kad je BMW otkrio još jedan zanimljiv prototip s V16 motorom.

(Index.hr)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...