SARAJEVSKI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA: Vlada opet prekršila Kolektivni ugovor, imamo pravo radnike pozvati na generalni štrajk

Napominju da se cijene hrane i ostalih stvari neophodnih za život radnika svakodnevno enormno povećavaju, a posebno u KS, gdje se u posljednje tri godine bilježi rast cijena hrane i preko 100 posto.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2024  

  • 0

Prihodi na računima države, entiteta, kantona i općina sve su veći i veći, i bilježe se rekordni iznosi u svim, pa tako i u budžetu KS, ističu iz Kantonalnog odbora (KO) Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) KS.

Napominju da se cijene hrane i ostalih stvari neophodnih za život radnika svakodnevno enormno povećavaju, a posebno u KS, gdje se u posljednje tri godine bilježi rast cijena hrane i preko 100 posto.

"Predstavnici Vlade KS se javno hvale da su plate prosvjetnih radnika u posljednje tri godine povećane za 48 posto ali ne iznose druge bitne informacije.

Predstavnici Vlade KS javnosti prešućuju da su u posljednje tri godine istovremeno sami sebi plate povećali u duplo većem iznosu nego što je povećanje plata prosvjetnih radnika, niti su rekli da se navedeno povećanje odnosi i na sve ostale radnike u KS, a ne samo na prosvjetne radnike.

Nisu nam predstavnici Vlade Kantona Sarajevo rekli da su odgajatelji, nastavnici i profesori prije tri godine imali plate 1.200 KM, a da su njihove plate bile po 3.000 KM.

A nisu nam predstavnici Vlade Kantona Sarajevo rekli da su plate odgajatelja, nastavnika i profesora u posljednje tri godine povećane za 500 KM, a da su sami sebi plate povećali za 1.500 KM.

Činjenica je da su plate radnika u posljednje tri godine rasle duplo manje od rasta cijena hrane te je neophodno da se plate radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo povećaju za dodatnih 10 posto, a plate direktora za dodatnih 20 posto.

Prosvjetni radnici moraju imati dostojanstvene plate ne samo zbog povećanja troškova života, već i zbog značaja profesije kojom se bave.

U skladu sa članom 169. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo ('Službene novine Kantona Sarajevo', broj: 24/22, 40/22 i 7/24), 8.3.2024. godine Sindikat je Vladi KS u pisanoj formi dostavio Inicijativu za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora i u prilogu prijedlog izmjena i dopuna i prijedlog protokola za vođenje pregovora.

Prema članu 169. stav (2) Kolektivnog ugovora, Vlada Kantona Sarajevo je bila obavezna da Sindikatu do 23.3.2024. godine odgovori na podnesenu Inicijativu a do 8.4.2024. godine Vlada Kantona Sarajevo je morala pristupiti pregovorima o izmjenama i dopunama koje je Sindikat inicirao.

Javno konstatujemo da je Vlada Kantona Sarajevo prekršila Kolektivni ugovor (odredba člana 169.).

Član 169. stav (4) je jasno precizirao da Sindikat ima pravo da radnike pozove na štrajk bez prethodnog provođenja postupka mirenja ukoliko Vlada ne odgovori na podnesenu inicijativu Sindikata i ne pristupi pregovorima u predviđenom roku od 30 dana.

Podsjećamo javnost da je Sindikat 16.3.2024. godine zbog jednostranog kršenja sporazuma od 12.2.2024. godine od strane Vlade Kantona Sarajevo već donio odluku i pozvao članstvo koje broji preko 4.000 radnika da stupi u svakodnevne štrajkove upozorenja u trajanju po dva nastavna časa a koji će početi u srijedu, 17.4.2024. godine i trajat će do ispunjenja zahtjeva a najkasnije do kraja nastavne godine.

Još jednom naglašavamo da su zahtjevi Sindikata:

1. stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika;

2. ostavka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika;

3. zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare;

4. bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unapređivati u skladu s potrebama modernog obrazovanja, a posebno s potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Na kraju, informišemo javnost i članstvo da se trenutno obavljaju konsultacije, informisanje i održavaju sindikalni sastanci članova organa i članova Sindikata na nivou svih 70 sindikalnih podružnica po pitanju štrajka upozorenja zakazanog za 17. april i ostalih metoda sindikalne borbe koje će primjenjivati u 2024. godini.

Informacije sa terena su vrlo pozitivne i pokazuju da je sindikalno članstvo spremno, jedinstveno i odlučno da stupi u štrajk upozorenja 17. aprila", saopštio je KO SSOOiO KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...