Šareni svijet
MISLILA DA JE OD MAMURLUKA, A ONDA JE USLIJEDIO ŠOK: "Rekli su mi da imam još 12 mjeseci života"
Prije 19 min0
"Zlabiya", za koju se uvijek mora naći mjesto na iftarskoj sofri u svakoj tunižanskoj kući, jedna je od poslastica koje se najviše kozumiraju u cijeloj zemlji tokom ramazana
Gastro
08. Apr. 2024
0
Prstenasto prženo tijesto "zlabiya", koje se u Tunisu obično sprema tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana, već stoljećima ukrašava iftarske sofre, javlja Anadolu.
"Zlabiya", za koju se uvijek mora naći mjesto na iftarskoj sofri u svakoj tunižanskoj kući, jedna je od poslastica koje se najviše kozumiraju u cijeloj zemlji tokom ramazana.
Poznato je da se najbolja "zlabiya" pravi u gradovima Beja, Nabeul i Tozeur.
Abdurrezak el-Marsavi, vlasnik radnje gdje se prodaje "zlabiya", ističe da se ovaj desert najbolje priprema upravo u Beji, dodajući da je ovo jedinstvena poslastica.
Poslastica "zlabiya" je jedno od autentičnih naslijeđa Tunisa, jer se pravi već stoljećima.
Vjeruje se da se poslastica pojavila u Tunisu tokom abasidskog ili osmanskog perioda. Pošto se "zlabiya" pravi širom zemlje, ovo je desert koji je doveo i do određenog rivalstva između gradova Tunisa koji su od davnina poznati po pripremi peciva.
Poznato je da "zlabiya" može zadržati svježinu i do sedmicu dana ako se propisno čuva.
Zanimljiva karakteristika ovog deserta je da se najviše pravi za vrijeme ramazana, muslimanskog mjeseca posta.
Profesor Zuheyir bin Yusuf ističe da ove poslastice nisu svojstvene mjesecu ramazanu nego se konzumiraju u svim mjesecima u godini.
Napominje da je desert poznat pod različitim imenima u drugim zemljama regiona kao što su Maroko, Libija i Alžir.
Žene u Tunisu obavezno moraju imati "zlabiyu" u kući kako bi ukrasile trpezu. Također, porodica budućeg mladoženje nosi porodici buduće mlade ovu poslasticu kao poklon, što je jedan od starih običaja.
Način pripreme "zlabiye" nije težak. Tijesto se pripremi dodavanjem brašna, vode i kvasca, kao i kurkume da se dobije boja, te se tako ostavi tri dana da fermentira. Potom se provjeri tijesto i ponovo se mijesi. Kada se dobije meko tijesto ostavlja se u tankom okruglom obliku u tavi da se prži. Prži se s obje strane, a zatim se stavi u posudu sa šerbetom u kojem se nalazi i med. Nakon što se zadrži nekih pet do deset sekundi u posudi sa šerbetom, desert je spreman.
Ova neobična poslastica se čuva u zemljanim posudama kako bi se sačuvala što duže i mogla konzumirati tokom cijele sedmice.
Šareni svijet
MISLILA DA JE OD MAMURLUKA, A ONDA JE USLIJEDIO ŠOK: "Rekli su mi da imam još 12 mjeseci života"
Prije 19 min0
Regija
OPLJAČKANA BAJRAKLI DŽAMIJA U BEOGRADU: Muftija objavio snimak i zamolio građane za pomoć (FOTO/VIDEO)
Prije 32 min0
Svijet
DONALD TRUMP MISLI DA JE U PRAVU: "London i Pariz otvorili vrata džihadu"
Prije 39 min0
Kultura
TUŽNU VIJEST PODIJELILA KĆERKA: Preminuo otac Tošeta Proeskog
Prije 46 min0
Gastro
SAVJETI ZA PRŽENJE RIBE: Želite li biti sigurni da će ispasti savršena, u tavu biste trebali dodati jednu namirnicu
30. Apr. 20240
Gastro
ODMAH NAKON PRVOMAJSKOG ROŠTILJA: Na brzinu napravite desert za koji vam treba samo jedna jabuka i oduševite ukućane… (VIDEO)
01. Maj 20240
Gastro
MOŽDA NIJE "PRIGODNO" ZA 1. MAJ, ALI ZA DRUGI JESTE: Ovo je jelo toliko jednostavno, a nevjerovatno ukusno i hrskavo.
01. Maj 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO: Napravite još večeras ovu tortu od grčkog jogurta bez brašna i šećera
29. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.