DODIKOV BOLJI DIO BiH JE SAMO FIKCIJA: Opština Bileća u problemima, ne može vraćati ni novi dug, pokrenut postupak prinudne naplate

Dugovi Općine Bileća procjenjuju se na oko 20 miliona KM, uključujući neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi RS, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET), kao i prema dobavljačima.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

Opština Bileća, suočava se s financijskim poteškoćama koje su dosegle alarmantne razmjere. Nakon što je već bila pod teretom ranijih dugova, nedavno zaduživanje za prevladavanje financijskih problema pokazalo se kao nepotpuno rješenje, dovodeći ih do situacije u kojoj ne mogu vraćati ni novi dug.

U augustu 2022. godine Opština Bileća je izdala obveznice lokalne oznake u iznosu od 4,3 miliona KM, s ciljem rješavanja starih dugova. Obveznice su kupili Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) i Penzijski rezervni fond (PREF), a planirani prihod bio je namijenjen za stari dug općine, kao i za neke kapitalne investicije.

Međutim, nedostatak sposobnosti za vraćanje novog duga, kao i ranijih obaveza, dovelo je do pokretanja postupka prinudne naplate 19. anuiteta ovih obveznica, zbog neplaćanja u predviđenom roku. Ovo je rezultiralo blokadom računa Opštine Bileća, što dodatno pogoršava njihovu financijsku situaciju.

Načelnik Bileće Veselin Vujović ranije je najavio da će novac od prodaje obveznica biti prebačen za stare dugove prema Poreskoj upravi RS, uz očekivanje da će to olakšati funkcioniranje općine. Međutim, kako se situacija razvijala, pokazalo se da planirana olakšanja nisu bila dovoljna da se riješe temeljni financijski problemi općine.

Dugovi Općine Bileća procjenjuju se na oko 20 miliona KM, uključujući neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi RS, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET), kao i prema dobavljačima. Ovaj razvoj situacije ukazuje na duboke i dugotrajne probleme u upravljanju financijama lokalne zajednice, što će zahtijevati temeljitu analizu i strateško planiranje za rješavanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...