MOSKVA NIJE PRIJETNJA SAMO UKRAJINI: Volodimir Zelenski u Litvaniji traži vojnu podršku za Ukrajinu

Na sastanku se očekuje usvajanje deklaracije o promicanju saradnje s Ukrajinom i Moldavijom.

  • Evropa

  • 11. Apr. 2024  

  • 0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio u četvrtak da je stigao u Litvaniju na samit Inicijative triju mora na razgovore s čelnicima srednje i istočne Evrope o podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Zelenski je stigao u Vilnius dok Rusija pojačava zračne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu pa je ponovno zatražio vojnu pomoć Zapada, prenosi Hina, pozivajući se na navode Slovenske tiskovne agencije (STA).

“Sad je glavni zadatak dati sve od sebe da ojačamo naš sistem protuzračne odbrane, zadovoljimo hitne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga i konsolidiramo međunarodnu podršku kako bismo mogli poraziti ruskog agresora”, napisao je Zelenski na platformi X.

Regionalni savez

Istovremeno je istaknuo da Moskva nije prijetnja samo Ukrajini, već svim zemljama koje graniče s Rusijom i svima koji poštivaju međunarodno pravo.

Litvanija, jedna od najbližih saveznica Ukrajine, danas je domaćin liderima Inicijative triju mora, regionalnog saveza koji ujedinjuje članice EU-a između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. Na sastanku se očekuje usvajanje deklaracije o promicanju saradnje s Ukrajinom i Moldavijom.

AFP je objavio kako je Zelenski razgovarao i s litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom i to uglavnom o potrebama Ukrajine obzirom da opada vojna podrška zapadnih saveznika, saopćeno je iz ureda predsjednika Litvanije.

U fokusu razgovora bit će stanje na fronti, potreba za vojnom i finansijskom pomoći te mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, dodaje se.

Ruske snage izvele napad na Harkov

Sirene za uzbunu i eksplozije rano jutros su se mogle čuti u gradu Harkovu.

Harkovska oblast u Ukrajini već dva dana je meta neprestanog ruskog bombardiranja.

Gradonačelnik kaže da su na grad ispaljeni brojni projektili. Tri osobe su izgubile život u jučerašnjem napadu na selo Lipci na sjeveru te oblasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...