"OVO SE NIJE DOGODILO U ZADNJIH 100 GODINA": Novi snimci dronom otkrivaju razmjere apokalipse u Rusiji, za sve je krivo iznenadno... (FOTO, VIDEO)

U toku je kriminalistička istraga kako bi se istražile sumnje u građevinske prekršaje koji su možda uzrokovali pucanje brane

  • Svijet

  • 12. Apr. 2024  

  • 0

Nakon što su se iz korita izlile velike rijeke širom Rusije i Kazahstana (uključujući i Ural, treću najdužu rijeku u Europi), što je izazvalo najgore poplave u tim regijama u zadnjih stotinu godina, ruske vlasti izvijestile su kako je u područja pogođena katastrofom isporučeno 35 tona hrane, vode, higijenskih proizvoda i medicinskih potrepština.

imagePoplave u ruskoj regiji Orenburg (Foto: Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia)

No stanovnici grada Orska na jugu zemlje sad od vlade zahtijevaju naknadu zbog štete koju su poplave nanijele njihovim kućama nakon što je pukla gradska brana. Ljuti su zbog optužbi da su ignorirali naredbe za evakuaciju i tvrde kako obrana od poplava, koja je na snazi od 2010., nije bila dovoljna.

U toku je kriminalistička istraga kako bi se istražile sumnje u građevinske prekršaje koji su možda uzrokovali pucanje brane.

Lokalni mediji navode da je oko 7000 domova u Orsku poplavljeno, a više od 4000 ljudi evakuirano je iz šire regije Orenburg. Ruska rafinerija nafte Orsk zatvorena je kako bi se izbjegla šteta za okoliš.

imagePoplave u ruskoj regiji Orenburg (Foto: Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia)

Nove snimke napravljene dronom prikazuju nizove kuća i ulica pod vodom u Rusiji i Kazahstanu. Zabilježena je i velika materijalna šteta. Neka od poplavljenih područja važna su za proizvodnju pšenice, a Rusija je njen najveći svjetski izvoznik.

U poplavama u Kazahstanu stradalo je više od 8000 domaćih životinja. Ministarstvo poljoprivrede rasporedilo je posebnu skupinu za uklanjanje lešina kako bi se spriječilo širenje bolesti.

U međuvremenu, u sibirsku regiju Tjumen, još jedan dio Rusije pogođen porastom vodostaja, isporučene su cijevi za zaštitu od poplava. Zvaničnici kažu da se spomenute brane mogu brzo postaviti i pružiti zaštitu od nadiranja vode. U regiju je, naime, otpremljeno četiri kilometra brana.

Vjeruje se da je ovu katastrofu izazvalo iznenadno zagrijavanje za koje je krivo masovno topljenje snijega na uralskim planinama i u nekim dijelovima Sibira.

imagePoplave u ruskoj regiji Orenburg (Foto: Russia Emergency Ministry/Tass/Profimedia)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...