NEZADOVOLJSTVO RASTE, A IZBORI SE BLIŽE: Očekuje li nas godina radničkih štrajkova?

- Nezadovoljstvo radnika - širom Bosne i Hercegovine - raste.

  • Mini market

  • 12. Apr. 2024  12. Apr. 2024

  • 0

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku bili radnici u pravosuđu. - Nezadovoljstvo radnika - širom Bosne i Hercegovine - raste. - Očekuje li nas godina radničkih štrajkova i kolika je snaga organizovanog radničkog djelovanja?

Štrajk radnika u pravosuđu u Republici Srpskoj. Traže povećanje plata i jednaku primjenu zakona. Tvrde da nemaju isti tretman kao i nosioci pravosudnih funkcija.

TATJANA BAJLOVIĆ, tužiteljska asistentica daktilografkinja

Sama činjenica da je moralo doći do ovoga je za mene kao građanina poražavajuća, jer bi ja rado da živim u državi gdje je vladavina prava, gdje se zakon primjenjuje. Sve što mi tražimo je da se samo primjeni zakon koji već postoji. Ništa drugo, ništa treće, peto i ništa novo.

Platom su nezadovoljni i zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini. Zbog tog nezadovoljstva godinama je primjetan odlazak radnika najčešće u Njemačku. Odlučili su se na radikalnije mjere.

MARINA BERBEROVIĆ, Savez strukovnih sindikata liječnika medicine i stomatologije FBiH (10. 1. 2024.)

Ja se nadam da će pregovori za početak krenuti do kraja mjeseca a onda da ćemo dogovoriti kolektivni ugovor kojima će se ujednačiti prava doktora u Federaciji. Oni se trenutno razlikuju do 50%. To su ogromne razlike. Samtram da će se ta prava izjednačiti i da će biti doktorima svejedno gdje rade u Federaciji, da li će to biti Orašje, Goražde, Sarajevo, Mostar, Tuzla ili bilo koje drugo manje mjesto u Federaciji i da će plaće biti jednake svima.

Nezadovoljstvo radnika u Bosni i Hercegovini je veliko. Taj glas postaje sve jači. Rješenja koja nadležni nude su gotovo nikakva. Vlast ne čuje. Rješenja ne nude. Resorni ministri ignorišu radničke zahtjeve.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Srpske

Svi imaju pravo. A svi imaju svoje resorne ministre pa neka se resorni ministri malo bave. Ne treba premijer svim i svačim da se bavi.

Štrajk ili radnički bunt ne izostaje. Ipak, u postizanju ciljeva, izostaje dosljednost. Sociolozi poručuju...

VLADIMIR VASIĆ, sociolog

Ovo je izborna godina u BiH. Možemo očekivati sve. Ali najprije možemo da očekujemo dakle da se iskoriste odnosno da se na najgori mogući način iskoriste ti štrajkovi u smislu pridobijanja političkih poena vezano za radničku muku. Niko neće izaći na ulicu zato što mu je dosadno nego zato što ima teške uslove rada.

Hoće li u ovoj godini radnici uspjeti da se izbore za radnička prava u Bosni i Hercegovini ili će u po isprobanom receptu u inostranstvo?

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...