KAKVA SUDBINA ČEKA NOVOG AGENTA 007: Uloga nosi veliku odgovornost, ali i prokletstvo

Prema britanskom novinaru Garthu Pearceu, ova uloga nudi brojne opasnosti glumcima koji je prihvate.

  • Show

  • 13. Apr. 2024  13. Apr. 2024

  • 0

Posljednjih nekoliko sedmica nagađa se kojem će glumcu pripasti uloga Jamesa Bonda, a jedno od najprominentnijih imena koje se nameće pri izboru idućeg tajnog agenta 007 je Aaron Taylor Johnson.

Prema britanskom novinaru Garthu Pearceu, ova uloga nudi brojne opasnosti glumcima koji je prihvate, a to najbolje zna on koji je imao privilegiju intervjuirati svakog od prethodnih glumaca koji su utjelovili kultnog agenta. Takva velika uloga nosi i veliku odgovornost, a glumac kojem ona pripadne može se vrlo brzo izgubiti pod svjetlima reflekora.

Naime, Sean Connery, koji je postao prvi Bond u filmu "Dr. No" iz 1962., dao je otkaz nakon šest filmova jer je mislio da nije bio dovoljno plaćen, dok se George Lazenby, model koji je postao glumac i Conneryjev nasljednik, nije mogao nositi sa slavom. Nažalost, odbačen je nakon samo jednog filma i brzo je nestao iz filmske industrije.

Šarmantan i graciozan, Sir Roger Moore, je sa svojom verzijom Jamesa Bonda "pretjerao", a prema mišljenju mnogih, pritom je izgubio dio svog ponosa i šarma. Imao je 57 godina i bio je jako našminkan te možda i prestar za tu ulogu kad je snimio "Pogled na ubistvo", posljednji od svojih sedam filmova o Bondu.

image

Roger Moore (Foto: Profimedia)

Timothy Dalton, vrhunski pozorišni glumac, oduševio je svojom izvedbom, ali je bio užasnut kad se suočio s publicitetom i svjetskim turnejama za promociju svoja dva filma, "Dah smrti" i "Dozvola za ubistvo".

Pierce Brosnan, za kojeg Garth Pearce tvrdi da je "istinski fin momak", prihvatio se posla muževno i karizmatično, ali je na kraju okrutno izbačen nakon četiri filma kada je očekivao peti, najvjerovatnije zbog slabije kvalitete nastavaka prvog filma, kultnog "Goldeneyea". Daniel Craig je nakon svog četvrtog filma slavno najavio da će prije "prerezati zapešća" nego ponovno glumiti Bonda, a onda je to na kraju učinio još jednom, ujedno i posljednji put. 

Svi su se morali suočiti sa surovom stvarnošću koja im brzo oduzima kontrolu nad vlastitim životima. Naime, James Bond daleko je veći od njihovih glumačkih sposobnosti, karijera i imidža, a može itekako nauditi nabrojenim stavkama, krucijalnima za njihovu daljnju karijeru.

Kako piše Garth Pearce, redovito se mijenjaju scenariji filmova, i prije prvog dana snimanja i tijekom njega.

Imidiž je vrlo bitan

Najveće promjene dogodile su se tokom snimanja "Sutra nikad ne umire", drugog filma Piercea Brosnana, 1997. godine. Na kraju, ostalo je manje od jedne desetine originalnog scenarija, piše Jutarnji list.

Sean Connery je jednom opisao Bonda kao "prokletstvo". Čak je i Roger Moore, koji je uvijek podržavao Bonda i redatelje filma, rekao da je "gotovo nemoguće krenuti dalje" nakon uloge Bonda koja obilježi pojedinca.

Pierce Brosnan, koji je učinio toliko da oživi Bonda, nikada nije prebolio otpust. Kada ga je njegov agent nazvao i upozorio da su pregovori za peti film prekinuti, tvrdi da je bio itekako potresen.

"Bio sam potpuno šokiran, potonuo u potpunosti - priznao je nekoliko godina kasnije i dodao je da je bio "vrlo ljut i gnjevan".

Unatoč toj kletvi, bijesu, teškim odlukama i odricanjima, podrazumijeva se da je ime James Bond vječno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...