ZAVRŠEN SASTANAK IZRAELSKOG RATNOG KABINETA: Čeka se odluka o odgovoru na iranski napad, vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije

Sve napetije na Bliskom istoku

  • Svijet

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Izraelska vojska objavila je jutros da je sinoć iz Irana lansirano više od 300 dronova, balističkih i krstarećih raketa, ali da većina nije stigla do teritorije Izarela. Prema navodima iz Tel Aviva, PVO sistemi oborili su 99 posto projektila. Iran je ovaj napad pokrenuo kao osvetu za ubistvo visokih vojnih zvaničnika u iranskom konzulatu u Siriji, javlja Nova.rs.

Završen sastanak izraelskog ratnog kabineta

Višesatni sastanak ratnog kabineta završen bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad, rekao je izraelski zvaničnik.

Kabinet je odlučan da odgovori – ali tek treba da odluči o vremenu i obimu, javlja CNN.

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska dobila zadatak da smisli dodatne opcije za odgovor.

Predsjednik Isaac Herzog rekao je ranije danas da je Iran objavio rat i da Tel Aviv razmatra sve opcije.

Jordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

Izrael u Gazi angažuje dvije rezervne brigade

Izraelska vojska će angažovati dvije rezervne brigade za operacije u Gazi, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF), javlja Times of Israel.

"U skladu sa procenom situacije, IDF će angažovati približno dvije rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi", saopćile su Izraelske odbrambene snage.

Lideri G7 osudili napad

Lideri G7 koji su se danas sastali putem video konferencije, jednoglasno su osudili napad Irana bez presedana na Izrael, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poslije razgovora, ističući da su "sve strane mora biti uzdržane".

Oglasio se potpredsjednik izraelskog parlamenta

Potpredsjednik izraelskog parlamenta i član Knesseta Hanoch Milwidsky rekao je za BBC kako u izraelskoj vladi postoji jednoglasje da bi trebalo odgovoriti na sinoćni napad Irana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...