JASAN STAV: Macron, Scholz i Cameron pozvali Izrael da ne ide u eskalaciju sukoba s Iranom

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

FRancuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomatije David Cameron pozvali su danas Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije, prenosi Hina.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. aprila. 

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas jako nestabilna."

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

"Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan... To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini. 

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 jučer, "mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična", rekao je.

"I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju", rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini. 

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao "misliti glavom jednako kao i srcem" jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh. 

Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku. 

"Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neupjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora", rekao je za Sky News.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...