UOČI GLASANJA O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Ambasadori UN-a moći će pogledati film "Quo vadis, Aida?"

Žbanić je naglasila kako donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, UN imaju priliku ispraviti historijsku nepravdu

  • Kultura

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 0

Bh. režiserka Jasmila Žbanić je saopćila da je producentska kuća Deblokada, omogućila ambasadorima u UN-u gledanje filma "Quo vadis, Aida?".

Žbanić je naglasila kako donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti historijsku nepravdu. 

- I odgovornost za ulogu koju su odigrale u ratu u Bosni i Hercegovini. Deblokada je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati 'Quo vadis, Aida?'. Inspirisan po istinitim događajima iz jula 1995. godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu i proglašen je za najbolji evropski film u 2021. godini, s najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom, rekla je Žbanić.

On je dodala da autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

- Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sustave, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprečavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir, navela je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...