I OVO SE DEŠAVA: Advokat greškom razveo pogrešan bračni par

Jedna mala računarska greška u advokatskom uredu koji se uglavnom bavi obiteljskim pravom, dovela je do slučajnog razvoda pogrešnog para.

  • Šareni svijet

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Advokatsko društvo objavilo je da podržava uz svog "briljantnog mladog advokata" koji je slučajno na padajućem izborniku na portalu odabrao pogrešno i tako razveo krivi bračni par.

Jedna mala računarska greška u advokatskom uredu koji se uglavnom bavi obiteljskim pravom, dovela je do slučajnog razvoda pogrešnog para.

Advokat u tvrtci Vardags otvorio je dosje dvoje ljudi prezimena Williams koji su bili u braku 21 godinu kada su podnijeli zahtjev za razvodom. Međutim, upisujući detalje slučajno je odabrao krive Williamse.

#related-news_0

Sir Andrew McFarlane, predsjednik dijela tvrtke, objasnio je da su namjeravali podnijeti zahtjev za razvod za drugog klijenta, ali su slučajno otvorili krivi elektronički spis.

Prošle je sedmice sud odlučio da se konačan zahtjev mora provesti, unatoč pogrešci.

Osnivačica i predsjednica avokatske firme rekla je za Law Society Gazette: “Mladi advokat koji je napravio grešku u padajućem izborniku na novom portalu za razvode, jedan je od najboljih iz nove generacije. Nije nemaran niti površan. Potpuno je predan poslu i iznimno sposoban.

Taj mladi advokat, naš sjajni mladi advokat, istinski treba podršku da se nosi s traumom svega toga. Čak i kad kažem da se moglo dogidit svakome od nas, to je nešto što će osobu probuditi noću, dovesti je do sloma ili nešto slično. Apsurdno je da možemo mijenjati zahtjeve u skladu s “pravilom lapsusa” i svi razumiju da se to događa, ali kada je lapsus na portalu, onda se to nikako ne može promijeniti.”

Prije dvije godine Velika Britanija je izmjenom zakona znatno olakšala proces razvoda. Supružnici više ne moraju dokazivati partnerovu krivnju, ponekad i lažno, niti čekati godinama da razvrgnu loš brak jer je u travnju 2022. na snagu stupila najveća reforma zakona o braku u zadnjih 50 godina. Razvod u kojem nije potrebno dokazivati krivnju znači da jedan od bračnih partnera ne mora dokazivati da je partner zgriješio, primjerice, počinivši preljub ili ga teretiti za “nerazumno ponašanje”, za napuštanje bračne zajednice i slično.

Time je, naravno, porastao broj razvoda, a avokatskiuredi su si dodatno olakšali posao tako da se brakorazvodna parnica može pokrenuti online, prenosi Mirror.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...