PROGRAM VLADE TK: Pola miliona KM za savremene pristupe psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju

Ovaj program odnosi se na raspodjelu predviđenih 500.000 KM namijenjenih za realizaciju pružanja psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju kroz savremene pristupe kojim će se omogućiti djeci sa razvojnim teškoćama da ostvare puni potencijal u ranom periodu života od 1,5 do 6 godina starosti.

  • Društvo

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava za sufinansiranje rada Centra za ranu intervenciju i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju Mali svijet Donji Bistarac iz Lukavca. 

Ovaj program odnosi se na raspodjelu predviđenih 500.000 KM namijenjenih za realizaciju pružanja psihosocijalne podrške djeci sa teškoćama u razvoju kroz savremene pristupe kojim će se omogućiti djeci sa razvojnim teškoćama da ostvare puni potencijal u ranom periodu života od 1,5 do 6 godina starosti.

Projektom će biti obuhvaćeno 200 korisnika, gdje će se za 12 mjeseci odraditi 42.336 individaulnih tretmana kroz razne terapijske tehnike i tretmane. 

Radi lakše primjene i provođenja postupka, Vlada TK je izmijenila i dopunila Odluku o ostvarivanju prava na finansijska sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Također, kao posebna novina u predloženim izmjenama i dopunama uvedena je mogućnost da pravo na dodjelu sredstava imaju i javna preduzeća čiji je osnivač i/ili većinski vlasnik Tuzlanski kanton. Cilj je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja odnosno proširenja djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona, od strane branilačkih kategorija odnosno poslodavaca koji će zaposliti osobe iz reda branilačke kategorije.

Vlada TK je danas utvrdila uslove i kriterije, način i postupak raspodjele namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za obavljene tehničke preglede vozila. Radi se o 40.000 KM namijenjenih za projekte iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture, odnosno za unapređenje vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda, edukaciju djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture poznavanja saobraćajnih propisa, edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbijednosti saobraćaja, unapređenje nivoa usluge prijevoza putnika, obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja, prenosi Fena. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...