NE PADA MU NA PAMET: Slovačka neće implementirati Pakt o migracijama

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, Pakt o migracijama još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu.

  • Evropa

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da u svojoj zemlji neće implementirati Pakt o migracijama, nova migracijska pravila Europske unije, što je znak nastavka napetosti oko tog pitanja unatoč postizanju dogovora nakon višegodišnjih pregovora. 

"Nedvosmisleno kažemo da ne možete narediti zemlji da mora primiti, u slučaju Slovačke, do 300 migranata o kojima ne znate ništa ili platiti 20.000 eura za svakoga. To nije solidarnost", to je diktat rekao je premijer Robert Fico na konferenciji za novinare.

Dodao je da će njegova stranka Smer-SSD i slovačka vladajuća koalicija glasati protiv sličnih zakona u nacionalnom parlamentu.

Da bi stupio na snagu u cijeloj EU, Pakt o migracijama još moraju potvrditi države članice koje bi potom imale dvije godine za njegovu provedbu.

Poljska i Mađarska protiv pravila raspodjele migranata  

Ranije je i Poljska odbacila pravila za raspodjelu izbjeglica i migranata koji ulaze mimo redovitih graničnih prijelaza između članica EU-a.

Mađarska se također usprotivila. Glasnogovornik mađarske vlade prošle sedmice je kazao kako Budimpešta smatra da takav sistem nije izvediv, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...