DAČIĆ NEGIRAO GENOCID, PA ZAVAPIO: "Zar pored svih zlotvora na planeti, Nijemaca, Turaka, da mi budemo jedini genocidni narod"

On je naveo da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumijeva da je neko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj.

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  

  • 7

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju i da to pitanje, o kome će se raspravljati u UN, treba skinuti sa dnevnog reda.

Dačić je rekao da ta rezolucija ne doprinosi pomirenju i konsenzusu, te da ono što se dogodilo u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid, jer se zna šta podrazumijeva definicija tog pojma.

On je naveo da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumijeva da je neko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj.

Dačić je rekao da i Srbi insistiraju na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je nanesena šteta srpskom narodu u cjelini.

"Ako smo donijeli opštu Rezoluciju protiv genocida, čemu sada to da se donosi pojedinačna rezolucija i da se Srbi pored Huta proglase jedinim genocidnim narodom, pored svih zlotvora koji su bili na ovoj planeti. Pa čekajte, pored Nijemaca, Turaka i ostalih mi da budemo označeni kao genocidni", rekao je Dačić za televiziju "Pink".

Dačić je istakao i da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se označi kao genocid jer se desilo na teritoriji samo jedne opštine u BiH.

"Ali ako imamo nešto što se desilo na teritoriji samo jedne opštine u BiH, pa dajte, kako nešto možete onda proglasiti za genocid? Kako, kada imate situaciju da to nije prisutno na cijeloj teritoriji. Čak i u presudi piše da je to samo na toj opštini", dodao je Dačić.

On je rekao da je potrebno da postoji jedinstvo među srpskim narodom, jer vremena nisu laka. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...