MINISTAR UHVAĆEN U LAŽI: Ivanović odgovorio na protestnu notu BiH za koju je tvrdio da ne postoji

Međutim, dokument u koji je Pobjeda imala uvid pokazuje da je BiH uputila protestnu notu i da je Ivanovićev resor upravo odgovorio na notu, za koju je ministar tvrdio da nije zvanično upućena, već da je za nju čuo iz medija

  • Regija

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović žestoko je obmanuo javnost kada je na sjednici parlamenta ove zemlje kazao da nije tačno da je zvanično Sarajevo saopštilo da je poslalo protestnu notu Crnoj Gori zbog toga što krajem februara, tokom posjete Milorada Dodika, u kabinetu predsjednika Skupštine nije bila istaknuta državna zastava Bosne i Hercegovine, već samo entitetska.

"Nikakvo zvanično saopštenje Ministarstva ili Vlade Bosne i Hercegovine po tom pitanju nije bilo, nije bilo ni sa naše strane. Da li je upućena ili nije, zamolio bih Vas da to pitanje postavite Sarajevu zato što nije na državi prijema, da kaže je li ona upućena ili nije", rekao je u ponedjeljak Ivanović odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Andrije Nikolića koji ga je pitao zašto je oćutana protestna nota koju je BiH uputila Crnoj Gori.

Međutim, dokument u koji je Pobjeda imala uvid pokazuje da je BiH uputila protestnu notu i da je Ivanovićev resor upravo odgovorio na notu, za koju je ministar tvrdio da nije zvanično upućena, već da je za nju čuo iz medija. "Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore izražava svoje poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ima čast da u vezi sa notom br. 7297/24 od 28. februara 2024. obavijesti da Vlada, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije učestvovalo u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima vezano za posjetu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, već da je ona realizovana isključivo od strane nadležnih službi Skupštine Crne Gore", odgovor je crnogorskog MVP-a na notu iz Sarajeva. 

Ministarstvo vanjskih poslova objašnjava da je Skupštini Crne Gore, zvaničnim putem, „ukazano na učinjeni propust kada, pored entitetske, nije istaknuta državna zastava Bosne i Hercegovine“.

– Ministarstvo ponavlja da Vlada Crne Gore u potpunosti podržava cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njena državna obilježja, zastavu i istorijski kontinuitet. Ministarstvo izražava očekivanje da pomenuti događaj neće uticati na priteljske i dobrosusjedske odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine - poručili su u odgovoru MVP Sarajevu kojeg se ministar „ne sjeća“.

Podsjećamo, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem 28. februara ove godine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je protestnu notu Vladi Crne Gore.

To je, 29. februara, Pobjedi potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kojim rukovodi Elmedin Konaković.

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori rečeno da je protestna nota upućena zato što tokom sastanka Mandića i Dodika nije bilo nikakvih obilježja Bosne i Hercegovine - već su istaknute crnogorska i zastava Republike srpske, kao i zbog Mandićeve izjave da su „FBiH i Rs stvorile Bosnu i Hercegovinu“ - što nije tačno i ne odgovara historijskoj istini.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...