"MOJA MOLBA SVIM...": Ana Brnabić prelomila, lokalni i beogradski izbori 2. juna

Nada se da će zakon biti usvojen u subotu, a lokalni izbori raspisani u nedjelju.

  • Regija

  • 18. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić donijela je odluku da se prihvati zahtjev opozicije da se svi lokalni izbori održe u istom danu sa beogradskim izborima, 2. juna.

Odluku je donijela uz konsultacije i savjet predsjednika Republike Vučića, navela je.

Time je prihvatila prijedlog koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, rekla je ona i dodala da to iziskuje promjenu zakona o lokalnim izborima u članu 35 te da je važno to učiniti čim prije.

Prvo izmjena zakona

„Moja molba svim poslaničkim grupama je da to završimo danas popodne“, navodi.

Očekuje da se sa tim prijedlogom izmjene zakone ide zajedno sa opozicionim poslanicima kako bi se pokazalo jedinstvo u teškom trenutku za Srbiju i građane.

Nada se da će zakon biti usvojen u subotu, a lokalni izbori raspisani u nedjelju.

Vučićeva poruka tokom konsultacija koje je sa njim imala bila je da je Srbiji najvažnija stabilnost, rekla je i dodala da se nada da će nakon 17 dana dobrih i ljekovitih razgovora (predstavnika vladajuće koalicije i parlamentarne opozicije) ovo biti način da se do stabilnosti dođe.

„Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su oni dobili sve što su tražili, da su pobedili, da mi reagujemo samo na pritisak. Ja verujem da je ovo pobeda svih onih koji su pokazali ozbiljnost i da je ona samim tim još važnija“, navodi Brnabić.

Istakla je pritiske na Srbiju, a ovaj potez će omogućiti, smatra, svima da se bave nacionalnim interesima.

„Postigli smo dogovor, da li je kompromis, ne bi rekla da je kompromis, ali pokazali smo ozbiljnost i da možemo da radimo zajedno. Sada očekujem najveću moguću podršku poslanika vlasti i opozicije da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno za njega glasamo“, kaže.

Predsjednica Skupštine rekla je da i dalje stoji iza toga da je ova izmjena Zakona o lokalnim izborima presedan i to ne najbolji demokratski presedan, ali da je mišljenje promijenila jer u ovom trenutku postoji više nego dvotrećinska većina da se taj, za zemlju važan presedan, napravi. Uz to na njenu odluku uticala je i izuzetno teška situacija u kojoj se Srbiji nalazi i kontinuirani pritisci.

„Treba nam što veća unutrašnja stabilnost i što veće unutrašnje jedinstvo, što veća politička kohezija i da svi prekinemo koliko god možemo da se delimo i predstavimo ujedinjeni front koji se bori za nacionalna pitanja. Da su drugačije okolnosti u kojima Srbija nalazi i moja odluka bi bila drugačija“, napominje Brnabić.

Kaže da je ispoštovala rok koji je opozicija postavila, što je 18. april, navodi, između ostaloga, Danas

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...