IMPRESIVNA PARADA: Iran pokazuje vojnu moć dok tenzije s Izraelom rastu (FOTO)

Na paradi u srijedu iranske oružane snage prikazale su niz vojne opreme, uključujući bespilotne letjelice i balističke projektile dugog dometa.

  • Svijet

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

Dok regionalne napetosti rastu, Iran je na paradi pokazao svoje bespilotne letjelice, projektile i vojnike kako bi dokazao da je spreman za odgovor Izraela nakon što je pokrenuo napad bez presedana na svog najvećeg neprijatelja.

Iran je izveo svoj prvi direktni napad na Izrael tokom vikenda kao odgovor na zračni napad 1. aprila na konzularnu zgradu iranske ambasade u Siriji.

Iranski napad “srušio je slavu cionističkog režima [Izraela]”, rekao je u srijedu predsjednik Ebrahim Raisi u vojnoj bazi na periferiji Teherana.

Foto: AFP

“Ova operacija je pokazala da su naše oružane snage spremne”, rekao je u govoru redovnoj vojsci i Islamskoj revolucionarnoj gardi za Dan vojske, državni praznik, prenosi Al Jazeera.

Na paradi u srijedu iranske oružane snage prikazale su niz vojne opreme, uključujući bespilotne letjelice i balističke projektile dugog dometa.

Među njima je bilo više verzija bespilotnih letjelica Ababil, Arash i Mohajer, kao i balističke rakete srednjeg dometa Dezful i raketni sistem protivzračne odbrane S-300.

Raisi je ponovio upozorenja protiv “najmanjeg čina agresije” od strane Izraela, rekavši da bi to dovelo do “žestokog i ozbiljnog odgovora”.

Izrael je rekao da će odgovoriti na napad a vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, je rekao da Iran neće proći “bez kazne”.

Izraelska vojska je navela da je većina projektila koje je ispalio Iran oborena uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika i da je napad prouzrokovao samo minimalnu štetu.

Iran je pozdravio napad kao “uspješan” i rekao da je “postigao sve svoje ciljeve”, uključujući nanošenje štete vojnom aerodromu i obavještajnom centru za koje je istaknuo da ih je Izrael koristio za izvođenje napada u Damasku.

   alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...