LOBIRANJE ZA DRŽAVU, ISTINU I PRAVDU: IGK obilježavanja 14 godina rada

IGK Kanada obilježava 14 godina kako se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava

  • Društvo

  • 01. Maj 2024  

  • 0

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) obilježava 14 godina rada. Na čelu IGK-a je Emir Ramić.

Najvažniji zadatak kojim se trenutno bavi IGK jeste Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici. Aktivnosti IGK po pitanju proglašenja 11. jula Internacionalnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici traje više od 5 godina. Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK iz više od 60 država su angažovani na ovom zadatku. IGK je uspio izlobirati da Kanada bude jedna od 22 države sponzor Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

IGK Kanada obilježava 14 godina kako se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, kontinuirano i blagovremeno reagira na sve pokušaje negiranja pravosnažnih presuda o genocidu u BiH i dokazane hostorijske, naučne i sudske istine, ali i realizira naučnoistraživačke i edukativne projekte posvećene razvoju i očuvanju kulture sjećanja.

Dosadašnji najvažniji rezultati lobiranja za bosanskohercegovački interes u Kanadi su: bosanski jezik je priznat u Kanadi, nacionalno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH.

Podržana je inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu, genocid u BiH prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran je projekt kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka, parlamentarna peticija kojom se traži krivično sankcionisanje negatora genocida.
IGK je dobio pozitivan odgovor za zabranu negiranje genocida na društvenim mrežama i stopiranju dodjela ordena negatoru genocida u Srebrenici i od predsjednika Njemačke.

Lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, ali i za državu BiH u Kanadi traje više od 20 godina. Posebno je važno što kanadska vlada i parlament i kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici.

IGK zahvaljuje članovima i prijateljima širom svijeta na 14 godina uspješne saradnje u važnoj misiji istraživanja zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, borbe protiv negatora genocida, glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca, revizionista sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu i razvijanja institucionalne kulture pamćenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...