PREMIJER KOSOVA RASPOLAŽE INFORMACIJOM: "Srbija oslobodila četvoricu kosovskih policajaca, zamjenik direktora KP-a i dalje u pritvoru"

Premijer je u uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade Kosova rekao da su srbijanske vlasti juče zadržale deset kosovskih policajaca na različitim graničnim prelazima između Kosova i Srbije,

  • Regija

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 1

Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da su srbijanske vlasti danas oslobodile četvoricu kosovskih policajaca, koje su juče priveli, dok je zamjenik direktora Kosovske policije (KP) Dejan Janković i dalje u pritvoru.

U toku sjednice Vlade Kosova Kurti je dobio informaciju da je u pritvoru ostao jedino zamjenik direktora Janković, koji je juče nakon pritvaranja prebačen u Rašku na ispitivanje.

“Prema posljednjim informacijama, obaviješteni smo da su svi uhapšeni policajci koje sam pomenuo u svom uvodnom govoru već pušteni, osim zamjenika direktora Kosovske policije Dejana Jankovića. Dakle, on i dalje ostaje u zatvoru u Srbiji”, rekao je Kurti.

Premijer je u uvodnom izlaganju na početku sjednice Vlade Kosova rekao da su srbijanske vlasti juče zadržale deset kosovskih policajaca na različitim graničnim prelazima između Kosova i Srbije, na Merdaru, Beloj zemlji i Jarinju, kao i na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske, od kojih su petorica sinoć puštena, prenosi Anadolija.

Kosovski premijer je kazao da je Srbija juče i po 20 sati na graničnim prelazima zadržavala stotine kosovskih građana iz osvete, poslije pobjede Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, gdje je većinom glasova odobren izvještaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Kurti je kazao da je hapšenja kosovskih građana najavio još u subotu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, koju je održao povodom godišnjice srbijanske specijalne vojne jedinice “Kobre“.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su četvorica kosovskih policajaca privedena u srijedu prilikom kontrole na granici, te da je jedan od njih, zamjenik direktora KP-a zadržan i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Iz MUP-a Srbije navode da je zadržan u cilju utvrđivanja činjenica i neophodnih provjera u pogledu bezbjednosti Republike Srbije. Ostala lica su, nakon utvrđenih bezbjednosnih provjera, puštena. Kako se dodaje, oni su privedeni prilikom kontrole na prelazima, zbog bezbjednosnih provjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...