MACRON RAZGOVARAO S KURTIJEM: Zatražio nove izbore na Kosovu i primjenu svih sporazuma

O razgovoru predsjednika Francuske i kosovskog premijera izvjestilo je francusko predsjedništvo. Navode da je Macron ukazao na „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“, prenosi KoSSev.

  • Regija

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron razgovarao je telefonom sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. On je od Kurtija zatražio primjenu svih obaveza iz dijaloga, ali i što hitnije održavanje novih izbora na sjeveru Kosova.

O razgovoru predsjednika Francuske i kosovskog premijera izvjestilo je francusko predsjedništvo. Navode da je Macron ukazao na „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“, prenosi KoSSev.

Macron je u razgovoru s kosovskim premijerom istakao svoju posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i podršku evropskom posredovanju, te je pozvao na punu primjenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

On je pozdravio provođenje presude kosovskog ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, što je bio preduslov za početak procesa prijema Kosova u Savjetu Evrope, prenosi Kossev.

„Međutim, takođe u kontekstu zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, on je podvukao značaj koji Francuska pridaje brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom“, dodaju iz francuskog predsjedništva.

Makron se osvrnuo i na prošlonedjeljni referendum za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova.

Predsjednik Macron je izrazio žaljenje zbog neuspjeha glasanja o opozivu nekoliko gradonačelnika na sjeveru Kosova“, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Iako je referendum propao zbog bojkota Srba, francuski predsjednik je uputio zahtjev Prištini da što prije organizuje nove izbore.

„On je podsjetio da je i dalje neophodno što pre organizovati nove izbore, uz učešće srpskog stanovništva“, poručuju iz francuskog predsjedništva.

Kurti se do sada nije oglašavao o razgovoru sa Macronom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...