MIRO LAZOVIĆ ZA “SLOBODNU BOSNU” NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Trojka neka počne igrati bijelim figurama, a ne da se stalno određuju o potezima Dodika i Čovića”

“Milorad Dodik u kontinuitetu vodi politiku protiv institucija BiH. Duboko je zagazio u vode koje se mute na izvorištima Putinove i Vučićeve politike", kaže Lazović.

  • Politika

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 2

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član Demokratske fronte za “Slobodnu Bosnu” komentirao je aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, s akcentom na jučerašnji sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou koji je održan u Istočnom Sarajevu.

“Nakon silnih uvreda i prijetnji izrečenih od strane Dodika, lideri Trojke su morali, javno, usloviti  jučerašnji sastanak zahtjevima koji su na liniji EU integracija i jačanja države BiH”, kaže Lazović.

Pomenuti sastanak između stranaka Trojke, SNSD-a i HDZ BiH predstavnici iz opozicije su nazvali „kapitulacijom Trojke“. Milan Dunović, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH je rekao da su “Nikšić, Konaković i Kojović kapitulirali”, te da “Ne postoji više ništa što oni mogu 'objasniti', a da im iko povjeruje. Država nije vaše vlasništvo, pa je ne možete ni prodavati. To ste do sada trebali shvatiti. Niste vi ni trojka, vi ste čista nula."

Predrag Kojović i Nermin Nikšić (Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Džemal Smajić delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u svoj reakciji, također poručio predstavnicima Trojke da to što rade se zove kapitulacija.

"Ne postoji zahtjev negatora genocida, otvorenog ruskog igrača i destabilizatora Balkana i BiH Milorada Dodika, a da ga "Trojka" nije udovoljila. Zašto se uopće moralo pristati na današnji sastanak ako se prije toga nije uspjelo doći do rješenja od kada su došli na vlast 2022. godine? Zato što se Nikšić, Konaković i Forto boje da izgube fotelje”, naveo je Smajić.

Lideri Trojke su morali, javno, usloviti  jučerašnji sastanak

“Čini se da rješenje je da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bi riješili glavninu problema koje imamo”, kazao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

“U jednom danu Milorad Dodik je uspio da održi press konferenciju na kojoj iznio niz opasnih i prijetećih poruka prema opstojnosti BiH i bošnjačkog naroda, a onda organizirao i sastanak vladajućih partija. Jučerašnji sastanak  mogao se i očekivati jer ga je Dragan Čović, prije par dana najavio svojom izjavom da će učiniti sve da se strasti smire”, kaže Lazović.

Lazović ističe da Čović i Dodik nameću tempo, te dodaje:

“Veza Čovića i Dodika je još uvijek čvrsta i očito funkcioniše. Njih dvojica nameću tempo, vode igru, a Trojka ih prati. Za mene nisu problem sastanci i razgovori. Bez njih se ne mogu donositi rješenja. Ali je važno pitanje, kada i pod kojim uslovima se oni trebaju organizirati. A, nakon silnih uvreda i prijetnji izrečenih od strane Dodika, lideri Trojke su morali, javno, usloviti  jučerašnji sastanak zahtjevima koji su na liniji EU integracija i jačanja države BiH. Odbacivanje ili značajno derogiranje Schmidtove odluke u vezi Izbornog zakona ne bi se smjelo desiti u Parlamentarnoj skupštini BiH, a pogotovo se u razgovore o Izbornom zakonu ne smije prihvatiti inicijativa HDZ-a o legitimnom predstavljanju.”

Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Arhiv)

Dok predstavnici Trojke iskazuju svoju spremnost da ostanu na evropskom putu, Dodik prijeti “secesijom entiteta”, te okupljanjem naroda. Profesor FPN-a Senadin Lavić je stava da Trojka služi kao služba za spašavanje ili platforma za održavanje Dodika i Čovića u igri. Lazović se prisjetio sastanka na Dodikovom imanju koji je rezultirao lošim dogovorom za državu.

“Kad je Milorad Dodik bio pred zidom i pojačanim kritikama Brisela i zahtjevima za uvođenjem sankcija, uslijedila je organizacija sastanaka u Konjicu. Tim sastankom je amortizirana  međunarodna zajednica i uljuljkana domaća javnost. Sastanak u Bakincima je također rezultirao, po državu, lošim dogovorom i morala je pravovremeno reagirati Američka ambasada da upozori Trojku i javnost na moguće posljedice”, kaže Miro Lazović.

Vezano za jučer održani sastanak u Istočnom Sarajevu stava je da su izjave političkih lidera šture, te kakao ne ostavljaju prostora za optimizam.

“Nakon jučerašnjeg sastanka uslijedile su šture i nejasne izjave koje ne ostavljaju prostora za optimizam. Trojka bi morala biti puno konkretnija u isticanju onih pitanja koja ruše koncept autoritarnih etničkih politika i otvaraju put izgradnji stabilne i funkcionalne BiH.  Neka, ako znaju i imaju mudrosti, konačno preokrenu igru u opštu korist. Neka počnu igrati bijelim figurama, a ne da se stalno određuju o potezima Dodika i Čovića”, ističe naš sagovornik.

Imitacija vlasti

Iako su u posljednje vrijeme plasirane priče da ne postoji koalicija na državnom nivou, prvo od Dodika “Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji. Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kažu. Na unutrašnjem planu RS je država više nego BiH”, kazao je Dodik 2. aprila. Sa njim se složio i Magazinović iz SDP-a u jednom medijskom istupu. Stiče se dojam da je sva ta priča oko raspada zamajavanje javnosti.

Miro Lazović to objašnjava da se ovdje radi o imitaciji vlasti.

“Očito je da na nivou BiH ne funkcioniše stabilna vlast. Prije bi se moglo reći da je to imitacija vlasti jer zavisi od volje i raspoloženja Milorada Dodika. Aktuelna vlast je konstituisana u vremenu rovitih i sumnjivih izbornih rezultata i pod ingerencijama OHR-a što ne može voditi stabilnim odnosima u institucijama sistema”, kazao je on.

Kojovića na najprizemniji način izvrijeđao

Lider SNSD-a negira genocid, trn u oku je i aktuelni prijedlog rezolucije o Srebrenici u UN-u, na snazi su američke sankcije i zatvaranje računa u bankama, suđenje itd.

I pored svega, obrušio se na Predraga Kojovića (Naša stranka) kome je uputio salvu uvreda upravo jučer na dan sastanka u Istočnom Sarajevu. Iz Naše stranke su uputili kratko saopćenje u kome kažu da "svjesno odbijaju odgovarati uvredama na niz ogavnih kvalifikacija…”.  

Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović

Podsjetimo se Dodikovih riječi: “Којоvić je bošnjački parazit koji pričom o Srebrenici misli da će dobiti neke poene, jer tamo neko sa srpskim imenom priča o tome kako je rezolucija "civilizacijsko dostignuće”.

Lazović za “SB” kaže kako je Dodik duboko zagazio u vode koje se mute na izvorištima Putinove i Vučićeve politike.

“Milorad Dodik u kontinuitetu vodi politiku protiv institucija BiH. Duboko je zagazio u vode koje se mute na izvorištima Putinove i Vučićeve politike. Predstojeće usvajanje Rezolucije u Njujorku velikosrpska politika ocjenjuje pogubnom po srpski narod. Po svom starom običaju izvrću  činjenice i obmanjuju vlastiti narod. Dodik osjeća da mu se politički kraj bliži i u svom košmaru vrijeđa i napada ko mu se god nađe na putu. Jučer je to bio Peđa Kojović kojeg je na najprizemniji način izvrijeđao. Mislim da poslije tih uvreda Peđa nije trebao otići na sastanak kod Dodika. Trebao je poslati nekog drugog iz svoje stranke. A, ako je već otišao, nadam se da mu je na adekvatan način i odgovorio”, zaključio je Lazović.

S. GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...