ONI ŽELE DA SE NJIHOV JOŽA VRATI U SVOJ KUMROVEC: Za koga se glasalo u Titovom rodnom mjestu?

Kumrovec, općina u Zagorju, najpoznatija kao mjesto rođenja Josipa Broza Tita, na parlamentarnim je izborima ove godine glasala za HDZ-ovu koaliciju.

  • Društvo

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

Na šest biračkih mjesta je pristupilo glasanju 753 birača od 1200 ukupnih koji su imali pravo glasa, što znači da je izlaznost bila solidnih 62.75 posto.

HDZ-ova koalicija je dobila 43.27 posto glasova (312 glasa), koalicija Rijeke pravde okupljena oko SDP-a 36.61 posto (264 glasa), Možemo 4.43 posto (32 glasa), Domovinski pokret 3.88 posto (28 glasova), Neovisna lista - Viktor Šimunić 3.19 posto (23 glasa), a Most 2.21 posto (16 glasova), prenosi Index.hr.

Primarni razlog je taj što se u koaliciji s HDZ-om nalazi HNS, koji ima tradicionalno uporište u općini Kumrovec. Tako je najviše preferencijalnih glasova dobio Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec iz redova HNS-a.

Drugi najveći broj preferencijalnih glasova u HDZ-ovoj koaliciji, 58, dobio je Predrag Štromar, bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gradnje te bivši predsjednik HNS-a rodom iz okolice Varaždina.

Prije nekoliko dana je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt izjavio za Hinu da podržava ideju povratka Tita u Kumrovec.

“Inicijator” te ideje je donedavni gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić, koji je izjavio da namjerava pokrenuti inicijativu da Kuću cvijeća, počivalište Josipa Broza Tita, pretvori u muzej srpske historije, a “Tita bi trebalo vratiti u Kumrovec, odakle je došao”.

"Naravno da podržavamo tu ideju i jesmo za to da nam se Josip Broz Tito vrati u Kumrovec jer je Kumrovec njegovo rodno mjesto. To bi mnogo značilo za kulturni turizam u našoj općini", rekao je Šplajt.

Podsjetio je da Kumrovec godišnje posjećuje više od 160.000 turista, a ako bi se vratili Titovi posmrtni ostaci, mogli bi doći do broja od milion turista godišnje.

Iz svega navedenog proizlazi kako je moguće da gradonačelnik iz redova Srpske napredne stranke tijelo Josipa Broza Tita protjera iz Beograda u Hrvatsku, gdje će biti smješteno u rodnom mjestu Kumrovcu kojim vlada manji partner u HDZ-ovoj koaliciji.

To bi moglo uticati na postizborne kalkulacije HDZ-a s Domovinskim pokretom s ciljem prikupljanja većine od 76 ruku u saboru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...