STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Koji su simptomi anafilaksije i kako pravilno aplicirati injekciju…

Ubod ose, stršljena ili nekog drugog insekta neugodan je sam po sebi, no kada se to spoji s alergijskom reakcijom, tada situacija postaje vrlo ozbiljna.

  • Zdravlje

  • 19. Apr. 2024  

  • 0

Iako alergije najčešće ne predstavljaju velik problem već samo povremene smetnje koje se brzo rješavaju antihistaminicima, alergijske reakcije u određenim slučajevima također mogu biti iznimno ozbiljne i opasne za život.

Tijelo može iznimno burno reagirati na alergen i izazvati takozvani anafilaktički šok ili anafilaksiju koja se javlja odmah nakon unosa alergena u krv.

Koji su najčešći uzroci anafilaksije?

Anafilaksija često ima raznolike uzroke. Međutim, među najčešćim okidačima su hrana i ubodi insekata. Kada je riječ o hrani, najčešće su to kikiriki, orašasti plodovi poput lješnjaka, brazilskih oraščića i oraha, kao i morski plodovi poput riba i školjkaša.

Nadalje, ubodi insekata, poput pčela, mogu izazvati anafilaktičku reakciju. Važno je napomenuti da pčele mogu ostaviti vrećicu s otrovom nakon uboda, te se preporučuje njezino pažljivo uklanjanje, umjesto istiskivanja, kako bi se smanjio rizik od dodatnog ubrizgavanja otrova.

Pored hrane i uboda insekata, lijekovi su također česti uzrok anafilaksije.

Koji su simptomi anafilaksije?


Simptomi anafilakse se pojavljuju naglo, nakon samo nekoliko sekundi ili minuta, nakon izlaganja alergenu.

Ozbiljne alergijske reakcije mogu se manifestirati nizom simptoma.
Osim kože i sluznica koje su ujedno i najčešće zahvaćeni kod anafilaksije, jako često je zahvaćen i dišni sustav – piskutanje u prstima, zviždanje što izgleda kao kad netko ima astmu. Zatim moguće zatvaranje dišnog puta, što je izrazito opasno, znači oticanje ždrijela grkljana. Najraniji simptomi o kojima treba voditi računa su promuklost i otežano gutanje, nakon toga nastupa teško i glasno disanje.

Kako pravilno aplicirati adrenalinsku injekciju?


Osobe koje su u jednom trenutku prošle kroz alergijsku reakciju na hranu ili ubod insekta od liječnika će dobiti injekciju adrenalina ili epinefrina koji liječi simptome ovakve alergijske reakcije.

 Osoba ovu injekciju treba sa sobom nositi kako bi mogla brzo reagirati na anafilaksiju. Naime, riječ je o injektoru kojim se lijek ubrizgava, najčešće u bedro.

Adrenalinski injektor je spreman na upotrebu kada se odstrani plavi čep. Uvijek ga treba držati dominantnom rukom. Uvijek drugom rukom maknuti čep i s otprilike 10 centimetara udaljenosti od vanjskog dijela bedra – ubod, nekoliko sekundi ga zadržati na mjestu i odstraniti.

Ubod ose, stršljena ili nekog drugog insekta neugodan je sam po sebi, no kada se to spoji s alergijskom reakcijom, tada situacija postaje vrlo ozbiljna.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...