META NAPADA NIJE NASUMICE IZABRANA: Zašto je baš iranska provincija Isfahan bila na udaru Izraela?

Dobro poznato postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz nalazi u ovoj provinciji, dok se iransko postrojenje za konverziju uranijuma nalazi se u jugoistočnoj oblasti Zerdenjan u Isfahanu.

  • Svijet

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 0

Centralna iranska provincija Isfahan dom je brojnih važnih vojnih objekata, uključujući nuklearna postrojenja, veliku vazdušnu bazu i fabrike povezane sa proizvodnjom iranskih dronova i drugom vojnom proizvodnjom. Ova provincija, bila je meta napada koju je Izrael izveo jutros, kako su objavili američki zvaničnici.

Prvi izvještaji iranske novinske agencije Fars bili su usredsređeni na „tri eksplozije“ koje su se čule u blizini Kadžavarestana, u blizini aerodroma Isfahan i vazdušne baze Šekari, dok je portparol iranske svemirske agencije Hosein Dalirian rekao da je „nekoliko“ dronova „uspješno oboreno“, piše Gardijan.

Dobro poznato postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz nalazi u ovoj provinciji, dok se iransko postrojenje za konverziju uranijuma nalazi se u jugoistočnoj oblasti Zerdenjan u Isfahanu.

Nakon što su iranski zvaničnici rekli da su nuklearna postrojenja „bezbjedna“, novinska agencija Tasnim javila se dok je bila u blizini fabrike za konverziju uranijuma. Video snimak koji su objavili zabilježen je na dva različita položaja PVO sistema, a detalji snimka su odgovarali poznatim karakteristikama lokacije iranskog postrojenja za konverziju uranijuma u ​​Isfahanu.

„U 4.45 smo čuli pucanje. Ništa se nije dešavalo. To je bila protivvazdušna odbrana“, rekao je reporter.

Postrojenje u Isfahanu, koje je počelo da se gradi 1999. godine, upravlja sa tri mala reaktora koja je Kina isporučila, kao i proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima za iranski civilni nuklearni program. Čini se da je taj prostor pogodila eksplozija u novembru 2011. godine.

Meta napada radar u vazdušnoj bazi?

Isfahan je takođe dom velike iranske vazdušne baze u kojoj se nalazi zastarjela iranska flota američkih F-14 „Tomcats“, kupljenih prije Islamske revolucije 1979. godine. Neke početne špekulacije su sugerisale da je radarski objekat u bazi možda bio namjeravana meta napada.

Jednako važni su i iranski proizvodni pogoni oružja u gradu i oko njega. Početkom prošle godine pokrenut je napad, za koji se okrivljuje Izrael, na ono što je navodno bilo postrojenje za proizvodnju oružja u gradu, i u kojem su, kao što je i sada slučaj, bila uključena tri drona.

Kao i u trenutnom napadu, iranski zvaničnici su u nedjelju tvrdili da su dvije bespilotne letjelice oborene, a da je jedna nanijela samo manju štetu na krovu fabrike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...