MUDRI JAPANCI: Ove namirnice pomažu mozgu koji stari, a nisu dio mediteranske prehrane

Zaboravite mediteransku prehranu i počastite se sushijem. Novo istraživanje pokazalo je da bi tradicionalna japanska prehrana mogla pomoći u sprječavanju demencije i kognitivnog pada, osobito za žene.

  • Jeste li znali

  • 19. Apr. 2024  19. Apr. 2024

  • 0

Dok tipičnu japansku prehranu karakterizira riža, riba, školjke i citrusno voće, tradicionalna prehrana je malo jedinstvenija, piše autor studije, Shu Zhang, znanstveni suradnik u Nacionalnom centru za gerijatriju i gerontologiju u Japanu. Tradicionalna prehrana uključuje i namirnice kao što su morske trave, miso (fermentirana pasta od soje), zeleni čaj, kiseli krastavci i gljive.

Prethodna istraživanja već su pokazala široku lepezu zdravstvenih dobrobiti za neke od ovih namirnica, poput zelenog čaja i ribe, stoga ne čudi da njihovo kombiniranje samo povećava njihove potencijalne pozitivne učinke, prenosi Index.hr.

“Pridržavanje tradicionalne japanske prehrane može biti korisno za zdravlje mozga i bolje za njega od tipične zapadnjačke prehrane”, piše Zhang za The Conversation.

Tipična zapadnjačka prehrana, u slučaju ove studije, uključivala je onu koja je bila bogata rafiniranim ugljikohidratima, masnom hranom, bezalkoholnim pićima i alkoholom.

Za studiju, koja je objavljena u Nutrition Journalu, istraživači su pregledali uzorak od 1636 Japanaca u dobi od 40 do 89 godina. Otkrili su da je 589 ljudi slijedilo tradicionalnu japansku prehranu, dok je druga grupa, od 697 ljudi, jela zapadnjačku prehranu. Treća skupina, koja je uključivala 350 ljudi, slijedila je prehranu koja je prvenstveno bila bazirana na biljnoj bazi – žitarice, povrće i voće.

Ono što su otkrili bilo je zapanjujuće: žene koje su slijedile tradicionalnu japansku prehranu imale su manje smanjenje mozga u usporedbi s onima koje su slijedile zapadnjačku prehranu. Naime, prehrana je imala učinak samo na žene. Kod muškaraca koji su slijedili zapadnjačku ili japansku dijetu, nisu uočene razlike u mozgu.

Istraživači nagađaju da bi moglo postojati više razloga za razlike, uključujući biološke čimbenike i čimbenike načina života. Utvrđeno je da su negativne navike, poput pušenja, koje bi mogle utjecati na zdravu prehranu, češće kod muškaraca. Muškarci su također vjerojatnije odstupili od strogo tradicionalne prehrane te su konzumirali više tjestenine (rafiniranih ugljikohidrata) i alkohola.

Japan, jedna od pet plavih zona, poznat je po tome što njegovo stanovništvo živi dulje, zdravije i s nižom stopom kroničnih bolesti od mnogih drugih dijelova svijeta, piše Daily Mail. Tradicionalna japanska prehrana smatra se dobrom za stariji mozak jer je bogata polifenolima, fitokemikalijama i nezasićenim masnim kiselinama, a sve to može pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...