POMOĆ JE NA PUTU: Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sisteme protuzračne odbrane

Zelenski je zatražio sastanak budući da se njegova zemlja suočava s nedostatkom municije.

  • Evropa

  • 19. Apr. 2024  

  • 0

NATO saveznici složili su se u petak Kijevu osigurati dodatne sisteme protuzračne odbrane, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg nakon posebnog sastanka savezničkih ministara odbrane s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Osim Patriota, postoji i drugo oružje koje saveznici mogu osigurati, uključujući SAMP/T (francuski sistem, a mnogi drugi koji nemaju dostupne sisteme obećali su pružiti finansjsku podršku za njihovu nabavu za Ukrajinu, rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu.

Zelenski je zatražio sastanak budući da se njegova zemlja suočava s nedostatkom municije i uskraćenjem ključnog finansiranja iz SAD-a, koje u Kongresu mjesecima blokiraju republikanci, dok EU ne isporučuje municije na vrijeme.

On je članicama NATO-a rekao u petak da je Ukrajini potrebno najmanje sedam sistema Patriot ili drugih vrhunskih protuzračnih odbrambenih sustava za suprotstavljanje ruskim zračnim napadima, pozivajući ih da pojačaju vojnu pomoć Kijevu.

U emotivnom govoru putem videoveze ukrajinski čelnik opisao je trenutnu razinu inozemne pomoći kao "vrlo ograničenu" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi okom masovnog zračnog napada Irana u subotu, prenose Agencije.

"(Ruski predsjednik Vladimir) Putin mora biti spušten na zemlju, a naše nebo mora ponovno postati sigurno.. I to u potpunosti ovisi o vašem izboru... (o) izboru jesmo li doista saveznici", rekao je Zelenski u svom govoru.

Stoltenberg nije ulazio u detalje koliko će novih sistema protuzračne odbrane Ukrajina dobiti, ali je rekao da očekuje nove objave u narednim danima.

"Pomoć je na putu. I očekujem da će još pomoći i podrške biti objavljeno u vrlo skoroj budućnosti", rekao je novinarima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...