ZAŠTO ŠUTI VLADA CRNE GORE: I dalje nema odluke o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Inicijativu je podržala trećina poslanika Skupštine Crne Gore

  • Regija

  • 21. Apr. 2024  

  • 1

Desetine nevladinih organizacija (NVO) i javnih ličnosti zatražile su od Vlade Crne Gore 16. aprila da bude kosponzor rezolucije, što podržava i najveći dio opozicije u crnogorskom parlamentu.

Vlada je u međuvremenu održala sjednicu 18. aprila, ali inicijativu NVO nije stavila na dnevni red. 

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je idućeg dana potvrdila u parlamentu da se izvršna vlast još nije odredila o tom pitanju.

Inicijativu su, između ostalih, podržali bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović i član Sudskog savjeta Miodrag Iličković.

Inicijativu NVO je u međuvremenu podržala trećina poslanika Skupštine Crne Gore – opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka.

Iz DPS-a su poručili da "jasno iznošenje stava o genocidu nije pitanje političke dužnosti".

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...