VUČIĆ ZBOG REZOLUCIJE O OSUDI GENOCIDA SREBRENICI U NEW YORKU FORMIRAO ŠTAB, PA PRIZNAO: "Šanse nam nisu velike"

"U našoj Misiji pri UN u New Yorku formiran je pravi štab, uskoro video konferencija sa našima u Beogradu, a u New Yorku slijede susreti sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN", napisao je Vučić.

  • Regija

  • 21. Apr. 2024  21. Apr. 2024

  • 9

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je danas da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti. 

"Naše šanse nisu velike, ali borit ćemo se za Srbiju i, vjerujte mi, narod će vidjeti rezultate", naveo je Vučić na Instagram profilu, uz fotografiju sa zasjedanja štaba u New Yorku.

On je najavio da će uskoro početi video-konferencija sa zvaničnicima u Beogradu.

"U našoj Misiji pri UN u New Yorku formiran je pravi štab, uskoro video konferencija sa našima u Beogradu, a u New Yorku slijede susreti sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN", napisao je Vučić.

Vučić boravi u New Yorku, gde će u ponedeljak predstavljati Srbiju na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj će biti predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

On će tokom boravka u New Yorku obaviti i niz konsultacija sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2. maja će razmatrati i Nacrt rezolucije o Srebrenici a podržale su je Sjedinjene Američke Države, Italija, Francuska, a pored njih na ovoj listi su i Njemačka, Albanija, Čile, Finska, Irska, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Ruanda, Slovenija i Turska te Sjeverna Makedonija.

Kada je riječ o rezoluciji, najvažniji dio predstavljaju zaključci u kojima se naglašava sljedeće:

  • Generalna skupština odlučuje da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici koji će se obilježavati svake godine;
  • Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem u cilju sprečavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti;
  • Bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici;
  • Ističe važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici;
  • Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo i u međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida;
  • Traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i UN" počevši sa aktivnostima za 30. godišnjicu 2025. godine;
  • Poziva sve države članice, organizacije sistema UN-a, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući NVO da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući i posebne aktivnosti u znak sjećanja na žrtve genocida 1995. godine u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...