POLITOLOG DANILO KALEZIĆ OCJENJUJE: "Nova vanjska politika Crne Gore je obmanjivačka, velikosrpska i proruska"

"Oni pokušavaju politikantsko-prevarantskim trikovima zapravo da zavaraju kako domaću, tako i međunarodnu zajednicu, a u suštini žele da udovolje interesima onoga što je politika Demokratskog fronta. Jer uzdržanost Vasilija Čarapića prilikom glasanja o članstvu Kosova u VE je u stvari glasanje protiv", kazao je Danilo Kalezić

  • Regija

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

"Vanjska politika Crne Gore se polako, ali sigurno usklađuje ne sa zajedničkom vanjskom politikom EU, već sa Demokratskim frontom, odnosno vladama u Beogradu i Moskvi. Nova vanjska politika Crne Gore je obmanjivačka, a u svojoj suštini proruska i velikosrpska", kazao je za Pobjedu politički analitičar Danilo Kalezić, komentarišući uzdržanost Vasilija Čarapića (PES) kada se glasalo o prijemu Kosova u Vijeće Evrope.

Kalezić je rekao da Čarapić time „postavlja pripremu za ono što će se dešavati u narednom periodu“, odnosno da je to početak agresivnijeg ispoljavanja nove vanjske politike Crne Gore, posebno u periodu nakon što dobijemo IBAR u junu.

Kalezić je rekao da to ima kratkoročni i dugoročni efekat.

"Kratkoročno je to politika igranja 'na male golove'. Oni pokušavaju tim politikantsko-prevarantskim trikovima zapravo da zavaraju kako domaću, tako i međunarodnu zajednicu, a u suštini žele da udovolje interesima onoga što je politika Demokratskog fronta. Jer njegova uzdržanost prilikom glasanja je u stvari glasanje protiv članstva Kosova u VE", kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, to je jedan politikantski način da se igranjem „na male golove“ postigne neka iluzija o tome da je Vlada ili većina na liniji onoga što su proklamovani spoljno-politički ciljevi.

"Dugoročno, izbjegavanje ili odbijanje da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, kao i vrsta prevarantskog nastupa ministra vanjskih poslova Ivanovića koji je pokušao da dovede u zabunu crnogorsku javnost vezano za depešu iz Sarajeva, zapravo pokazuje smjer u kome ide spoljna politika Crne Gore. Ona se polako, ali sigurno usklađuje ne sa zajedničkom vanjskom politikom EU, kako je to predviđeno akijem i pregovorima, već sa Demokratskim frontom, odnosno vladama u Beogradu i Moskvi", istakao je Kalezić.

Kazao je da je to jedan proces koji je počeo odavno, a sad dobija svoju materijalizaciju kroz ove aktivnosti.

"Čarapić je poslužio kao jedna vrsta pripreme. On postavlja pripremu za ono što će se dešavati u narednom periodu, jer ovi događaji neće biti jedini. To je tek početak aktivnijeg, agresivnijeg ispoljavanja nove spoljne politike Crne Gore, posebno u periodu nakon što dobijemo IBAR u junu", istakao je Kalezić.

On je, na pitanje šta sve to znači za državu na putu evropskih integracija, kazao da i to ima nekoliko segmenata.

"Crna Gora je uz prethodne 2-3 vlade uspijevala da održi privid da je usklađena sa spoljnom politikom EU. Sad se to polako 'topi' i taj proces je nezaustavljiv jer sve više na spoljnu politiku Crne Gore utiču partije velikosrpske i proruske provenijencije. To neće značiti u tehničkom smislu puno, ali u suštinskom značiće da Crna Gora mijenja svoj i regionalni i evropski karakter i da ona više nije država koja je bila prije 4-5 godina, već je ona satelitska država Srbije i Rusije. Igraće ulogu satelita Srbije ili „trojanskog konja“ Rusije. I to je uloga koja je Crnoj Gori namijenjena, pa će poput Bjelorusije ili nekad Ukrajine, i Crna Gora biti spoljno-politički privjezak Srbiji, a sve u funkciji stvaranja 'srpskog sveta'", kazao je Kalezić.

Komentarišući politiku PES-a, Kalezić je kazao da tu imamo pokušaj zabune i obmanjivanja javnosti.

"To nije prvi put da oni obmanjuju javnost, što direktno, što indirektno. Čarapić je, prije svega, poslanik vladajuće većine, a pored toga i šef poslaničkog kluba PES-a, a PES je ne samo dominantna partija većine, već partija koja je sebe proklamovala za čuvara evropskih vrijednosti i spoljno-političkog kursa zemlje. Sva tri događaja vezuju se za predstavnike PES-a, Spajić, Ivanović i Čarapić. Umjesto da budu ono za šta se nominalno i verbalno zalažu, oni rade sve suprotno. Dosad su to radili na jedan prevarantski način, obmanjujući javnost, a sad se sve manje kriju jer je tolerancija javnosti prema takvoj politici sve veća. To je nezaustavljivi proces. Crna Gora će iz mjeseca u mjesec, dok god ima ovu vladu, a posebno ako dođe do rekonstrukcije, ličiti na privjezak i satelitsku državu Srbije", poručio je Kalezić, dodajući da je to cilj koji je "Crnoj Gori namijenjen".

Ne vidim da oni pokazuju otpor tome, dodao je Kalezić. Naprotiv. Oni su aktivni učesnici toga. Nijesmo imali do sada, bar ne javno, tu vrstu obmane u vanjskoj politici, da ministar kaže jedno, pa se uradi drugo. To je manir Vlade i premijera Spajića", kazao je Kalezić.

Poručio je da je nova spoljna politika Crne Gore "obmanjivačka, a u svojoj suštini proruska i velikosrpska".

"Jer Vlada nije do sada povukla nijedan potez koji bi govorio afirmativno o onome što su vanjskopolitički prioriteti kako su definisani u famoznom koalicionom sporazumu koji je mrtvo slovo na papiru", dodao je Kalezić.

Nema efektivne kontrole kroz parlament

Danilo Kalezić kaže da se kroz parlament ne mogu efektivno koristiti instrumenti za kontrolu vladine politike.

"Oni odbijaju i pred skupštinskim odborima da budu predmet kontrolnih i konsultativnih saslušanja, zato se ne mogu efektivno koristiti kontrolni mehanizmi u parlamentu", kaže Kalezić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...