PRENOSIT ĆE SE NA LED-EKRANIMA U SARAJEVU: Gala koncert za Dan Evrope 2024. i 20. godišnjicu najvećeg proširenja Evropske unije

Dan Evrope 2024 prilika je da se širom Bosne i Hercegovine obilježi i značajan iskorak u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, u vidu otvaranja pregovora za članstvo, te dodatno istakne jasna poruka Evropske unije kako je budućnost ove zemlje u Uniji, a mjesto BiH u srcu Evrope.

  • Kultura

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal Bosne i Hercegovine kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u Bosni i Hercegovini.

Dan Evrope 2024 prilika je da se širom Bosne i Hercegovine obilježi i značajan iskorak u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, u vidu otvaranja pregovora za članstvo, te dodatno istakne jasna poruka Evropske unije kako je budućnost ove zemlje u Uniji, a mjesto BiH u srcu Evrope.

Građani Bosne i Hercegovine nosioci su i stvaraoci evropskih kulturnih vrijednosti te nastavljaju biti u središtu angažmana Evropske unije i zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini.

Gala koncertom renomiranih domaćih i evropskih velikana 25. aprila 2024. godine, započinje obilježavanje 9. maja - Dana Evrope u Bosni i Hercegovini koje će se nastaviti tokom mjeseca maja zajedno sa građanima širom države slaveći raznolikost kulture, tradicije, naslijeđa i zajedničkih ciljeva za razvoj i unapređenje kvalitete života građana. 

Koncert će se prenositi uživo na LED ekranima na Trgu Susan Sontag, s početkom u 19:30 sati.

Na Gala koncertu, Betovenovu 9. Simfoniju, izvode orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mezzosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te mješani hor Camerata Slovenica iz Slovenije. Dirigent koncerta, Jan Caeyers, belgijski muzikolog i dirigent, jedan je od najistaknutijih stručnjaka za Betovena u Evropi.

Održavanje Gala koncerta i svečanog prijema se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije, u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije te ambasadama Češke, Španije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Slovačke, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...