BEOGRADSKA POLITIKA PIŠE O POLICIJSKOJ AKCIJI "BLACK TIE 2”: "Crna kravata" za "super kartel" u BiH

Kao i u operaciji "Svjetlo pustinje", nekoliko partnera iz cijelog svijeta je sarađivalo kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi, piše beogradski list.

  • Regija

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Beogradska Politika piše da je jučerašnja akcija policije BiH bila prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom.

Kao i u operaciji "Svjetlo pustinje", nekoliko partnera iz cijelog svijeta je sarađivalo kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Više od 40 lokacija pretražila je policija  na terenu, a pridružili su se stručnjaci Evropola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Politika piše da je primarni cilj operacije kodnog naziva "Crna kravata" bio podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog i holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju najvažnijom metom. Holandske vlasti su 2023. godine osudile ovog osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod njegovom komandom. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, sa kojima je zajedno investirao u poduhvate trgovine više tona kokaina, postao je moćna figura u kontroli masovne isporuke kokaina ka Evropi i drugim destinacijama. Sumnja se da je odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani zvaničnici identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Politika prenosi i saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u kojem se navodi da su uhapšene 23 osobe, koje se dovode u vezu sa narko kartelom "Tito i Dino".

Među uhapšenima je i vršilac dužnosti direktora Policije Federacije BiH (FUP) Vehid Munjić, kao i šef Specijalne policije FUP Mustafa Selmanović.

Uhapšen je i sarajevski biznismen Gordan Memija, inače kum lidera Narod i pravda Elmedina Konakovića, kao i direktor Kantonalne bolnice u Zenici Tarik Zulović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...