AKO ŽELITE BAŠTU PUNU RUŽA: Nabavite ovaj proizvod u apoteci!

Ukoliko se ovih dana spremate za baštenske radove, dobro će vam doći trik iskusnih baštovana koji koriste da poboljšaju kvalitet zemlje, prihrane biljke i otjeraju štetočine.

  • Jeste li znali

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Iako je poznati jeftin apotekarski aktivni ugalj nezamenljiv za neke zdravstvene tegobe, pa svi kod kuće imamo bar jedno pakovanje aktivnog uglja – malo ljudi zna da je ovaj proizvod nezaobilazan pomoćnik baštovana i baštovanki. Jeftin farmaceutski preparat odličan je proizvod za baštu.

Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, farmaceutski ugalj može da vam pomogne u vezi sa mnogim problemima kod gajenja različitih biljaka – u bori sa bolestima, patogenima mikroflore i štetočinama, a dobar je čak i za prihranu. Ovaj proizvod možete da koristite u različite svrhe.

Popravlja kvalitet zemlje

Poznat po svojim upijajućim svojstvima, aktivi ugalj će: smanjiti nivo kiselosti tla, pomoći u borbi sa plesni i gljivica, ukloniti teške metale i štetna hemijska jedinjenja iz zemljišta. Da biste to uradili, koristite ugalj u bašti na sljedeće načine:

Dodajte tabletu u vodu za navodnjavanje.

Zakopajte ga u zemlju.

Ubacite ga u saksiju.

Suhi preparat će apsorbovati višak vlage, što znači da će značajno smanjiti mogućnost da istruli koren. U zemlju ne treba dodavati velike količine uglja, kako ne biste promijenili njen kvalitet. Dakle, u saksiju srednje veličine ne treba da stavite više od dvije tablete. Aktivni ugalj je odlična alternativa skupim preparatima za formiranje korijena i za biljke reznice. Odličan je za baštenske ruže. Pošto ovaj lijek savršeno apsorbuje višak vlage i štiti tlo od truleži i pljesni, može i treba da se koristi za pripremu supstrata tla za sadnice.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...