NOVOSADSKI PROFESOR DINKO GRUHONJIĆ: "Jedino režim laže o tome da su Srbi genocidan narod jer pokušava da prikrije vlastite zločine"

Dodao je da “niko tako strastveno ne mrzi sopstvenu naciju, kao što je mrze nacionalisti”.

  • Regija

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 0

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić optužio je danas vlasti i nacionaliste u Srbiji da “od Srba pokušavaju da naprave genocidan narod, da bi prikrili vlastite zločine”.

“Vlast je ta koja neprestano proziva pojedince, a sada i Ujedinjene nacije, da Srbe optužuju da su genocidan narod. Međutim, situacija je upravo suprotna: ne postoji kolektivna krivica, ne postoje genocidni narodi, postoje jedino oni koji su individualno krivi za ratne zločine a mnogi od njih iz visokih struktura vlasti iz Srbije i entiteta Republika Srpska su već pravosnažno osuđeni za to. Nažalost, mnogi nisu, i upravo oni su ti koji bi svoju krivicu za užasne zločine da proglase kolektivnom krivicom”, rekao je Gruhonjić na Cetinjskom forumu “Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost”.

Dodao je da “niko tako strastveno ne mrzi sopstvenu naciju, kao što je mrze nacionalisti”.

“Najgroznije redove o srpskom narodu ispisao je takozvani ‘otac nacije’, pokojni pisac i političar Dobrica Ćosić. Jer njima se njihova nacija nikada ne uklapa u nekakvu njihovu viziju kako bi nekakva savršena nacija trebalo da izgleda”, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim riječima, ideologija nacionalizma je takva da uvijek na početku “proždire” susjedne države i narode, a na kraju se uvijek nacionalizam vrati kući i neminovno uništi sopstvenu naciju, što je, kako je ocijenio, na djelu danas u Srbiji.

Pisac i kolumnista Tomislav Marković rekao je da ideologija velikosrpskog nacionalizma, ili “srpskog sveta”, teži neprestano ka teritorijalnom proširenju i hegemoniji, jer se na taj način skriva “nesposobnost da se uredi sopstvena država”.

“To je, dakle, sredstvo za borbu protiv modernizacije. To je mržnja prema radu, pravu zakonima, institucijama. I na tome počiva ideologija srpskog sveta”, ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, režim predstavlja Srbe kao “najveće žrtve u Kosmosu i okolini”, kako bi pažnju javnosti skrenuo “sa masovnih grobnica i jezivih zločina” koji su počinjeni tokom devedesetih godina 20. vijeka.

Kulturološkinja Aleksandra Bosnić Đurić ocijenila je da je Zapadni Balkan u “apsolutnom vrenju”.

“Niko od nas ne može sa sigurnošću da kaže da opet nećemo završiti u krvoproliću. San i masovna hipnoza o velikoj Srbiji i dalje traju. Laž je zamenila istinu, dezinformacije su zamenile informacije, društvo u Srbiji je prepuno mržnje”, kazala je Aleksandra Bosnić Đurić.

Politički analitičar Danilo Kalezić ocijenio je da Rusija, preko Srbije, kontroliše Vladu Crne Gore i dodao da je cilj Rusije da u potpunosti zaustavi evropske integracije Crne Gore.

Ocijenio je i da Rusija koristi Crnu Goru kao “trojanskog konja” u NATO-u, prenosi Autonomija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...