NAKON ŠTO JE VUČIĆ IZVRIJEĐAO SLOVENCE: Ivica Dačić smatra da bi se Slovenija trebala izviniti Srbiji

Vučić je u utorak rekao da je "Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija"

  • Regija

  • 25. Apr. 2024  

  • 3

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je otpravnik poslova Ambasade Srbije u Ljubljani Goran Marković odbacio navode ministarstva o izjavi Aleksandra Vučića u razgovoru u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

Dačić smatra da bi se "Slovenija trebala izviniti Srbiji, jer je priznavanjem Kosova narušila njen teritorijalni integritet i jer je Vijeće sigurnosti UN-a prekršilo sva pravila o sudjelovanju na sastancima dopustivši Osmani da dovedu navodne žrtve, a da o tome nisu obavijestili Srbiju".

Stoga Dačić smatra da Slovenija "ne bi trebala da traži ispriku, jer je Vučić izrazio ogorčenost ovim potezima koji su očito bili unaprijed dogovoreni", rekao je Dačić.

Vučić je u utorak rekao da je "Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija".

"Kad je kasnila sjednica Vijeća sigurnosti UN-a pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije na reakciju slovenskih političara uputio je izvinjenje, ali Slovencima, a ne političarima, kako je naveo.

"Ako sam ikoga uvrijedio, želim se izviniti cijeloj slovenskoj javnosti, ali se ne namjeravam ispričavati slovenskim političarima jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon riječi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim, zbog čega su odlučili pozvati srbijanskog otpravnika poslova da ih brani.

"Tražimo objašnjenje, ispriku, to nije u duhu ni dobrosusjedskih ni prijateljskih odnosa", rekla je Fajon nazvavši Vučićeve riječi neistinitima.

"Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koji ne priliče predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenskog i srpskog naroda", poručio je slovenski premijer Golob.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...