ZAŠTO SUD BiH DVOJAKO TUMAČI ZAKON: Novaliću i ostalima zatvor, a FUP-ovce poslao na slobodu zbog "nenadležnosti"

Nekom zatvor, nekom sloboda! O kakvoj onda pravnoj sigurnosti govorimo i šta građani BiH mogu očekivati u narednim slučajevima. Za onaj raniji od Dragana Čovića, Sud je postupio kao u akciji 'Black tie', te sreće nisu bili Novalić, Solak i Hodžić, a nesretni su svi građani BiH uz ovakvo pravosuđe, koje iz slučaja u slučaj dokazuje da pravo i nije baš jedino mjerilo u procesima.

  • Mini market

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Piše: Amina Čorbo-Zećo / NAP

„Na kraju, Sud nalazi za shodno i napomenuti da je, u konkretnom slučaju, sporna i nadležnost Suda BiH, za dalje postupanje u ovoj krivičnopravnoj stvari, u odnosu na lica Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića i Emira Druškića, budući da se u predmetnom prijedlogu osumnjičenima stavlja na teret da su počinili krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380 KZFBiH, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 382 KZFBiH i zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 KZ FBiH, dakle krivična djela propisana entitetskim zakonodavstvom“, dio je obrazloženja sutkinje Tatjane Kosović koja je odlučivala o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora uhapšenim u akciji 'Black tie'.

Reklo bi se, pravno valjano mišljenje i sasvim ispravan stav sutkinje Kosović. No, da se neko od navedenih lica prezivao Novalić, Hodžić ili Solak, pitanje je šta bi se desilo. Jer u slučaju Respiratori su nedostajali isti ovi elementi, a optuženi poslani u zatvor!

I baš ova formulacija sutkinje Kosović potkrepljuje sve tvrdnje odbrane osuđenih u predmetu Respiratori da je Sud BiH nakon što je utvrđeno da nije bilo udruživanja radi činjenja krivičnog djela i pranja novca za koja djela je Novalića i dr., oslobodio, morao u pogledu ostalih krivičnih djela koja su propisana KZFBiH, optužbu odbaciti zbog nenadležnosti, te predmet ustupiti stvarno nadležnom sudu.

Ali, to se nije desilo, i Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak već izdržavaju svoju zatvorsku kaznu, dok čekaju da Ustavni sud BiH odluči po njihovoj apelaciji.

Zemlja apsurdistan u kojoj je moguće sve, pa čak i ovo!

Nekom zatvor, nekom sloboda! O kakvoj onda pravnoj sigurnosti govorimo i šta građani BiH mogu očekivati u narednim slučajevima. Za onaj raniji od Dragana Čovića, Sud je postupio kao u akciji 'Black tie', te sreće nisu bili Novalić, Solak i Hodžić, a nesretni su svi građani BiH uz ovakvo pravosuđe, koje iz slučaja u slučaj dokazuje da pravo i nije baš jedino mjerilo u procesima.

Sada kada plastično vidimo i napisano crno na bijelo da Sud BiH nije nadležan za 'zloupotrebu položaja' red je podsjetiti se i riječi advokatice Tanje Savić koja je nakon prvostepene presude građanima pokušala objasniti šta se desilo u 'Respiratorima'.

"Vi se branite od onoga što je u optužnici, i onda vas osude za nešto potpuno drugo. Recimo kao da ste optuženi za paljevinu kod komšije, vi se branite da ste pomagali, dobijete presudu i piše da ste oslobođeni, ali ste osuđeni za krađu vozila. Kažu vam da je u garaži bilo vozilo i da ga nema, tako da ste krivi", objasnila je Savić.

I dok se danas advokati privedenih u akciji 'Black tie' pitaju kome u ovom trenutku i u ovakvoj sigurnosnoj situaciji odgovara da se FUP i SPJ ostave bez direktora i komandanta, valja se prisjetiti da je isto nekom odgovaralo da Federaciju ostavi obezglavljenu, u isto tako teškoj sigurnosnoj istuaciji. Zagovornici tog stava najgrublje su ismijavani i nazivani SDA botovima.

Akteri se se sada uveliko promijenili, mediji koji su skoro ismijavali upozorenja da se iz 'Respiratora' krije mnogo više od samog procesa za neko krivično djelo, danas zabrinuto pitaju isto.

Branko Perić, sudija (sada penzioner) koji je izuzeo svoje mišljenje u ovom predmetu, te se našao na nezapamćenom udaru, a on je zapravo govorio i o ovome što danas živimo.

"Umjesto da međunarodni zvaničnici, koji nas uvjeravaju da nas podržavaju u izgradnji nezavisnog pravosuđa i vladavine prava, reaguju na podrivanje Suda BiH, američka Ambasada je prošle godine dvojicu tužilaca koji su zastupali optužnicu u ovom slučaju proglasila HEROJIMA.

Da li je miješanje izvršne vlasti jedne strane države u vršenje sudske vlasti podrška nezavisnosti pravosuđa I vladavini prava? I da li je slučajnost da se jedan medij upliće u sudske slučajeve na krajnje neprofesionalan i primitivan način, zaključite sami!", kazao je sudija Suda BiH Branko Perić.

U svemu se oslikava ludilo bh. društva u kojoj opasnost vreba sa svih strana, a najviše iz trećeg stuba vlasti u kojem se više ne zna ko pije, ali se zna ko plaća - građani BiH vlastitim sredstvima i pravnom nesigurnošću u kojoj žive i rade!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...