ŠVEDSKA ŠALJE VOJNIKE U LATVIJU: S njima idu i tenkovi Leopardi

Švedska šalje vojsku u sklopu snaga NATO-a u baltičkim zemljama koje graniče s Rusijom i Bjelorusijom

  • Evropa

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Švedska će poslati svoje vojnike u Latviju u sklopu snaga NATO-a u baltičkim zemljama, koje graniče s Rusijom i njenom saveznicom Bjelorusijom, rekao je u četvrtak švedski premijer Ulf Kristersson.

"Vlada je jutros donijela formalnu odluku da će zadužiti oružane snage da pripreme švedski doprinos reduciranoj brigadi", rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s latvijskom kolegicom Evikom Silinom.

"Cilj je da te snage budu operativne od početka iduće godine", dodao je.

Doprinos će uključivati oklopna vozila i tenkove Leopard, rekao je švedski premijer.

Švedska je pristupila NATO-u prošli mjesec, postavši 32. članica nakon desetljeća neutralnosti, a na to je bila potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu.

Švedska je već najavila da će poslati reduciranu mehaniziranu brigadu u misiju NATO-a u Latviji. Konačna odluka donesena je nakon pristupanja NATO-u. Švedske oružane snage objavile su da bi riječ moglo biti o 600 vojnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...