OSUDILI SUZBIJANJE STUDENTSKIH PROTESTA: Amnesty International pozvao Bidena da obustavi sve isporuke oružja Izraelu

Na brojnim američkim univerzitetima, uključujući Univerzitet u Columbiji, Yale i Univerzitet u Newu Yorku, već sedmicama traju protesti u znak podrške Gazi koja je izložena izraelskim napadima.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Organizacija Amnesty International pozvala je uprave univerziteta širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da zaštite i omoguće pravo studenata na mirne i sigurne proteste u kampusima.

Amnesty International posebno je osudio suzbijanje studentskih protesta protiv rata u Pojasu Gaze.

"Svaki korak koji se poduzima da se ušutkaju, uznemiravaju, da im se prijeti ili na drugi način zastraše oni koji se mirno okupljaju da protestuju i podignu glas predstavlja kršenje njihovih prava", rekao je Paul O'Brien, izvršni direktor Amnesty Internationala u SAD-u.

Upozorio je da su neki američki univerziteti represivno odgovorili na proteste u znak podrške Palestincima, uključujući lokalne vlasti.

"Akademska sloboda je ključna za pravo na obrazovanje. Aktivizam kampusa je ključna komponenta te slobode", objavio je Amnesty International.

Amnesty International je također pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da obustavi sve isporuke oružja Izraelu i radi na postizanju hitnog prekida vatre u Gazi.

Na brojnim američkim univerzitetima, uključujući Univerzitet u Columbiji, Yale i Univerzitet u Newu Yorku, već sedmicama traju protesti u znak podrške Gazi koja je izložena izraelskim napadima.

Policija je tokom protesta na Univerzitetu u Columbiji privela 108 osoba, prenosi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...