POVJESNIČAR HRVOJE KLASIĆ: "Domovinski pokret bi doživio debakl kad bi HDZ vodio Anušić"

Jedan od epiloga minulih parlamentarnih izbora je skretanje Hrvatske udesno. I sam predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković rekao je prošle nedjelje u Jasenovcu da će HDZ prilikom sastavljanja nove parlamentarne većine, a potom i vlade, imati na umu da je "dio birača otišao malo udesno".

  • Regija

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Uzimajući u obzir izgledne šanse da HDZ i Domovinski pokret sastave parlamentarnu većinu i vladu, Hrvatska je politički otišla desnije nego što je bila u protekla dva mandata HDZ-ove vlasti.

Jedan od epiloga minulih parlamentarnih izbora je skretanje Hrvatske udesno. I sam predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković rekao je prošle nedjelje u Jasenovcu da će HDZ prilikom sastavljanja nove parlamentarne većine, a potom i vlade, imati na umu da je "dio birača otišao malo udesno".

Danas je, pak, HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler, komentirajući za N1 rezultat parlamentarnih izbora, odbacio ocjene da bi vlada HDZ-a i DP-a bila najdesnija do sada. "Ne vjerujem da će DP promijeniti HDZ i odvesti ga udesno, odnosno, na ‘tvorničke postavke'", kazao je Ressler.

"Od 1990-ih nadalje hrvatsko je biračko tijelo bilo više desno nego lijevo i samo u izuzetnim situacijama nakon desetogodišnje vladavine HDZ-a i smrti Franje Tuđmana ili uhićenja Ive Sanadera, SDP je u velikim lijevim koalicijama uspijevao dobiti veće povjerenje birača nego HDZ. 

Ne mislim da je ovo sada nekakav "povratak u devedesete" jer okolnosti nisu takve", kaže za N1 povjesničar i politički komentator Hrvoje Klasić.

Nekim biračima je Plenković preliberalan

Pritom ističe kako nije više nužno da su birači desnice u gotovo apsolutnom broju ujedno i birači HDZ-a kao devedesetih.

"Činjenica jest da desnih birača ima više, ali ima i skoro dvostruko više birača koji nisu na strani HDZ-a. Dakle onih koji su protestno protiv HDZ-a. Velik broj birača HDZ-a razočaran je ovim HDZ-om kojeg vodi za njih preliberalni Plenković pa zato DP i ostvaruje ovakav rezultat. 

Kad bi na čelo HDZ-a došao netko poput Ivana Anušića, siguran sam da bi već na sljedećim izborima DP doživio debakl jer bi se birači DP-a vratili matičnoj stranci, odnosno HDZ-ovom desnom krilu. 

Bit će zanimljivo gledati kako će Plenković, koji se vodi umjerenim politikama iz Bruxellesa, u eventualnoj koaliciji uspjeti naći zajednički jezik s DP-om koji najavljuje neke doista vrlo desne poteze", smatra Klasić.

Ukratko, kaže, hrvatsko biračko tijelo više je desno nego lijevo, a uspon desnice trend je i u Europi i svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...