DAMIR MAŠIĆ ZA "SB": "Građani i uposlenici BHRT-a i FTV-a ne smiju biti taoci neodgovornih menadžmenata"

Od jutros na televizijskom kanalu Federalne televizije stoji samo testna slika. BHRT tako je odlučio kazniti FTV za neizmirena dugovanja, što je izazvalo burne reakcije u javnosti s obzirom na to da je ova televizija i tokom rata emitirala svoj program.

  • Vijesti

  • 08. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 3

Od jutros na televizijskom kanalu Federalne televizije stoji samo testna slika. BHRT tako je odlučio kazniti FTV za neizmirena dugovanja, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Tim povodom kontaktirali smo zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damira Mašića (SDP) koji je za "Slobodnu Bosnu" rekao:

"Niti uposlenici bilo kojeg od dva emitera, a posebno građani kao pretplatnici, ne smiju biti taoci loših odluka neodgovornih menadžmenata koji nisu u stanju da izvršavaju svoje zakonske obaveze. Za rješavanje postojećih problema i sporova postoje pravosudne instance koje moraju biti efikasnije u vezi istih. Gašenje signala FTV-u neće nadomjestiti nedostajuća sredstva BHRT-u, a dodatno će produbiti krizu koja postoji na FTV-u. Mislim da se ne radi o dobroj odluci. Naprotiv", smatra Mašić.

Od federalnog zastupnika Mašića smo zatražili i komentar na odluci CIK-a o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora koja je najavljena za danas.

Podsjećamo, CIKBiH je prošle sedmice, u okviru priprema za provedbu lokalnih izbora, a nakon stupanja na snagu odluke visokog predstavnika u BiH od 26. marta ove godine kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

"Najvažnije od svega je da će biti raspisano održavanje lokalnih izbora 2024. Potpuno je nebitno šta bilo koji od političkih subjekata misli o tome i da li im odgovara ili ne. Ono što je važno da je to u interesu građana, a Schmidtovim amandmanima izmijenjena pravila predstavljaju značajan napredak u odnosu na ona koja su važila do sada. Domaći politički subjekti su imali i više nego dovoljno vremena da sami predlože i usvoje izmjene Izbornog zakona koje poboljšavaju integritet izbornog procesa. Nije nikakva tajna da je najveća kočnica tom procesu bio upravo HDZ koji je sve vrijeme insistirao na izmjenama izbornog zakona i u segmentu izbora članova Predsjedšništva BiH, za što su od početka znali da je neustavno i da se neće desiti”, rekao je Mašić za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...