MILAN DUNOVIĆ ZA "SB": "Ignorisao se problem dugovanja drugog entitetskog emitera - RTRS"

Nakon što je Schmidt donio odluke o izmjenama izbornog zakona, u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt izbornog zakona RS kojim se u potpunosti se isključuje Izborni zakon BiH. O tom činu podrivanja države i Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojeg je Klub Bošnjaka nedavno uložio veto, ranije smo razgovarali sa Dunovićem.

  • Vijesti

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

Iako je odlukom Općinskog suda u Sarajevu vraćen signal Federalnoj televiziji, kojeg je uskratila BHRT zbog neizmirenih dugovanja, šteta je napravljena, a gašenje signala koji se nije dogodio od nastanka ove medijske kuće još uvijek je goruća tema u bh. javnosti.

Tim povodom, ali i zbog nekoliko drugih aktuelnih tema, kontaktirali smo zastupnika DF-a u državnom parlamentu Milana Dunovića, koji se osvrnuo na optužbe prema Trojci za situaciju u javnim servisima, a zanimalo nas je i kako posmatra gašenje signala FTV-u zbog duga dok s druge strane RTRS duguje i više od njih.

Gašenje signala se nije desilo u ratu, ali jeste za vrijeme vladavine Trojke!

"Moramo biti objektivni kada govorimo o ovim temama i političkoj odgovornosti. Trojka često koristi retoriku koju je patentirao Vučić, a to se ogleda u rečenici: 'Krivi su oni prije nas'. Političari koji su dio vlasti, a mogu samo ponuditi kritiku onih prije njih su neinventivni, nesposobni i jedino mogu praviti 'kompromise' sa onima sa kojima se kompromisi ne smiju praviti, na teme koje ne smiju biti predmet kompromisa. Slično se desilo i juče, kada je ugašen signal FTV-a", navodi Dunović na početku razgovora za naš portal.

"Činjenica je da FTV nema upravljačke strukture, što je odgovornost vlasti u Federaciji BiH, ali to ne može i ne smije biti 'izgovor' za gašenje signala. BHT je postupio neodgovorno i postavlja se ozbiljno pitanje po čijem nalogu je to urađeno. Kao član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prisustvovao sam nizu sastanaka po pitanju problematike prikupljanja TV pretplate i raspodjele prihoda između javnih emitera. Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH nije ispoštovalo prijedloge Komisije, favorizovali su jedan emiter, a pri tome se potpuno ignorisao problem dugovanja drugog entitetskog emitera - RTRS, kao da je njihov izlazak iz sistema nešto što je državnom ministarstvu potpuno prihvatljivo", otkrio nam je Dunović, a potom je u svom rezimeu rekao: "Da, kriva je Trojka."

"Krivi su jer je njihova nadležnost Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, jer su dio Vlade Federacije, jer su većina u Federalnom parlamentu. Gašenje signala se nije desilo u ratu, ali jeste za vrijeme vladavine Trojke! Potpuno su zanemrani zaposlenici oba javna emitera, o njihovim egzistencijalnim problemima se ne govori, a vlast pokazuje potpunu nesposobnost iznalaženja rješenja u skladu sa zakonskom regulativom", prokomentirao je Dunović za "SB".

Performans glumljenja opozicije unutar vladajuće petorke

Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji će se u skladu s tim održati prve nedjelje u oktobru, odnosno 6. oktobra. U okviru priprema za provedbu lokalnih izbora, a nakon stupanja na snagu Odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta od 26. marta 2024. godine kojom se donose izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, CIK je usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu lokalnih izbora u BiH 2024. godine.

Nakon što je Schmidt donio odluke o izmjenama izbornog zakona, u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je Nacrt izbornog zakona RS kojim se u potpunosti se isključuje Izborni zakon BiH. O tom činu podrivanja države i Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojeg je Klub Bošnjaka nedavno uložio veto, ranije smo razgovarali sa Dunovićem.

Sada nas je zanimalo možemo li očekivati opstrukciju izbora s njihove strane i šta ako krenu koracima koje najavljuju.

"Nakon famoznog sastanka u Bakincima bilo je jasno da od tehničkih izmjena Izbornog zakona nema ništa. Da podsjetim, u Predstavničkom domu su usvojene tehničke izmjene koje je u proceduru uputila SDA. Prije sjednice Doma naroda desio se sastanak u Bakincima, nakon kojeg su predstavnici svih političkih stranaka u vlasti izjavili da će te izmjene zakona vratiti u redovnu proceduru. Znači, vlast (Trojka, SNSD i HDZ) je stopirala usvajanje tehničkih izmjena. Visoki predstavnik je donio odluku o tehničkim izmjenama, nakon kojih kreće performans glumljenja opozicije jednih drugima, unutar vladajuće petorke. Neusvajanje budžeta je jasan vid opstrukcije održavanja Izbora, ali je to tema o kojoj Trojka ne govori. Možda je to još jedan od 'kompromisa'", navodi Dunović za "SB".

Nije Rezolucija targetirala srpski narod kao genocidan nego Vučić i Dodik

Najavljivanje secesije, izbora po "vlastitom" zakonu, nije jedino čime se prijeti u proteklom periodu iz manjeg bh. entiteta. Zbog najave usvajanja Rezolucije o Srebrenici u najvišem tijelu UN-a intezivirane su tenzije u našoj državi, a zbog užarene retorike dogodio se i napad na povratnike, te policajce u Potočarima. Čini se da BiH dobija značajnu podršku za usvajanje Rezolucije, a Dunovića smo pitali da li dovoljno lobiramo za usvajanje Rezolucije kao što Srbija lobira da se ona ne usvoji.

"Rezolucija o Srebrenici će biti usvojena, i treba da bude usvojena. Ne slažem se da se ne lobira. Mislim da su Memorijalni centar Potočari i njihov direktor Emir Suljagić, sa svojim saradnicima uradili ogroman posao i jasno je da bez njihovog angažmana ne bi ni bilo govora o rezoluciji. Ambasador Lagumdžija, bez obzira šta ko mislio o njegovoj prošlosti i političkoj karijeri u nekim drugim vremenima, također uradio veliki dio posla", rekao je Dunović navodeći kako ono što rade političari iz RS-a i Republike Srbije je potpuna sramota i pokušaj satanizacije srpskog naroda.

"Nije rezolucija targetirala srpski narod kao genocidan. Potpuno je suprotno. To rade predsjednici Srbije i RS-a. Oni se, zbog prikupljanja političkih poena, sklanjaju iza naroda, želeći se predstaviti doživotnim liderima srpskog naroda. Da Srbija, sa trenutnim političkim vodstvom, zaista želi osudu zločinaca koji su počinili genocid i otklon zločinaca od naroda, trebali su stati prvi u red da budu sponzor rezolucije", smatra Dunović.

Želje Dodika i Čovića

Unutar vladajuće državne koalicije također su rasle tenzije. Predrag Kojović je čak nakon Dodikovih uvreda rekao kako državna koalicija više ne postoji.  Dunovića smo pitali da li ona funkcionira, te šta njegova stranka (Demokratska fronta) planira pred iduće izbore.

"Koalicija na državnom nivou funkcioniše. To je činjenica koja se ogleda u stabilnoj većini i usvajanju zakona onako kako lideri koalicije te zakone dogovore. Vidjeli smo nebrojeno primjera usvajanja zakona koji nisu usaglašeni sa evropskim direktivama, ali su ipak nazvani evropskim. Tako npr. u Zakonu o VSTV-u piše da će se zakon u roku od godinu dana (od usvajanja) usaglasiti sa evreopskim direktivama. Lideri petorke, a to su Dodik i Čović, su upravo tako i željeli. Stranke Trojke u tim procesima nisu lideri, ali su zato vjerni sljedbenici", prokomentirao je Dunović te nam je otkrio da DF neće biti dio koalicija na predstojećim lokalnim izborima.

"Na izbore ćemo izaći samostalno, kao i u ranijim izbornim procesima. Imaćemo svoje liste, a i svoje kandidate za načelnike/gradonačelnike. Da li ćemo razgovarati sa drugima u smislu eventualne podrške za naše kandidate – da. Naravno, svaka kantonalna organizacija stranke će to raditi samostalno, na osnovu potreba građana i procjene jačine stranke u toj sredini", prokomentirao je državni zastupnik Milan Dunović za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...