DREVNI OBJEKTI KOJI KRIJU VELIKE TAJNE: Nikad viđeni natpisi oduzimaju dah; Veličanstveni Pompeji u starom sjaju (FOTO)

Tokom višegodišnje obnove arheološki timovi pojačavali su strukture zidova i popravljali urušene građevine, ali i iskopavali do sada netaknute dijelove drevnoga grada, piše Science Alert.

  • Kultura

  • 21. Feb. 2020  

  • 0

U utorak su u svjetski poznatim Pompejima predstavljene neke tek restaurirane freske i nikad viđeni natpisi, ali i druga arheološka bogatstva.

Tokom višegodišnje obnove arheološki timovi pojačavali su strukture zidova i popravljali urušene građevine, ali i iskopavali do sada netaknute dijelove drevnoga grada, piše Science Alert.

Podsjetimo, Pompeji su uništeni u erupciji vulkana Vezuva 79. godine i pod slojem su pepela bili zatrpani 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Spadaju u jedno od najatraktivnijih arheoloških lokaliteta jer su u nekim dijelovima sačuvane cijele kuće, zgrade i ulice toga rimskog grada. Sada su Pompeji najposjećenije turističko odredište nakon rimskog Koloseuma.

Nisu uništeni kada se pretpostavljalo

Arheolozi su u oktobru prošle godine na području drevnoga grada otkrili živopisnu fresku na kojoj je prikazan gladijator koji pobjedonosno stoji nad poraženim i okrvavljenim protivnikom. Freska se nalazi u konobi u kojoj su se, tako smatraju stručnjaci, okupljali borci i prostitutke.

Arheolozi su predstavili i natpis koji je otkriven 2018. godine, a koji dokazuje da su Pompeji uništeni nakon 17. oktobra 79., a ne 24. augusta te iste godine, kako se ranije vjerovalo i kako se predstavljalo u povijesnoj literaturi.

(index.hr / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...