SENZACIONALNO OTKRIĆE NA JUGU EVROPE: Pogledajte kako je izgledao "fast-food" star više od 2.000 godina...

Arheolozi su u gradu Pompeji, koji je ostao zatrpan poslije vulkanske erupcije 79. godine nove ere, pronašli prodavnicu, odnosno štand hrane i pića, ukrašenu slikama, što je ekvivalent uličnoj ili brzoj hrani.

  • Šareni svijet

  • 27. Dec. 2020  

  • 0

Poznata kao termopolium, što je latinski naziv za tezgu gde se prodaju vrući napici, prodavnica je otkrivena u dijelu Pompeja koji nije otvoren za posjetioce.

U nekim od dubokih posuda od terakote pronađeni su tragovi hrane i pića stari oko 2.000 godina.

Ove duboke posude pronađene su ispod tezge u posebnim cirkularnim udubljenjima, napravljenim za tu svrhu.

Prednji dio tezge ili radnje bogato je ukrašen slikama ili freskama živih boja, na kojima su prikazane životinje čije meso se služilo, kao što su kokoši, ali i patke.

alt

Arheolozi su pronašli ukrašenu bronzanu posudu za piće poznatu kao patera, keramičke posude korištene za kuhanje gulaša i supa, kao i amfore.

U gradu Pompeji, 23 kilometra jugoistočno od Napulja, u vrijeme erupcije živjelo je oko 13.000 ljudi.

Ostaci Pompeje prvi put su otkriveni u 16. vijeku, a organizirana iskopavanja počela su 1750. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...