NAUKA JE OBJASNILA SVE: Ne, Koronavirus nije napravljen niti je pobjegao iz laboratorije

Radi se o nemiloj prirodnoj pojavi...

  • Zdravlje

  • 18. Mar. 2020  

  • 0

Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje infekciju COVID-19, poznati i kao "koronavirus" ili "virus korona" nije kreiran u laboratorijama i nije nikakav projekat "iz sjene". Radi se o nemiloj prirodnoj pojavi, uzrokovanoj prelaskom virusa sa slijepih miševa na ljude.

Uredništvo visokoprofilisanog naučnog časopisa Nature je svjesno kako se naučni rad objavljen kod njih 9. novembra 2015. godine koristi kao osnova lažne vijesti da je SARS-CoV-2 kreiran u laboratoriji. Tekst u Nature News ​od 12. novembra 2015. u kojem se objašnjava ovaj rad, od marta 2020. nosi uredničku oznaku. U njoj piše sljedeće:

U tom radu, naučnici su stvorili himerni virus, koji se sastoji od površinskog proteina SHC014 i okosnice virusa SARS koji je bio prilagođen za rast miševima i oponašanje bolesti čovjeka, a koji je mogao inficirati ćelije respiratornog sistema. Međutim, ovaj virus iz laboratorije se veže za jedan sasvim drugačiji receptor na ljudskim ćelijama od receptora za koji se veže novi koronavirus SARS-CoV-2 i uopšte se ne radi o istim virusima.

Profesor genetike Damir Marjanović je već objasnio kako nema dokaza za ovu teoriju i kako genetičke analize pokazuju da je virus krenuo iz divlje životinje.​

Naučnici su već pokazali da u divljini, u populacijama slijepih miševa, postoje drugi virusi nalik na SARS, a koji potencijalno mogu preći na ljude.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...