ONI SU IPAK NAJVEĆI: Samo jedna automobilska kompanija u Njemačkoj ne treba pomoć države, čak su i zadovoljni trenutnim stanjem…

Koronavirus je uspio ono što nije nikome pošlo za rukom. Svijet se gotovo zaustavio, a to je jako dobro iskusila i autoindustrija

  • Ekonomija

  • 26. Mar. 2020  

  • 0

Za razliku od većine drugih proizvođača, u Mercedesu misle da mogu samostalno prebroditi krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Koronavirus je uspio ono što nije nikome pošlo za rukom. Svijet se gotovo zaustavio, a to je jako dobro iskusila i autoindustrija. Osim što su tvornice morale stati s proizvodnjom, pukle su i druge karike lanca, posebno ona dobavljača i isporuke. Manja je i potražnja, a državni alati za suzbijanje pandemije se direktno kose s mogućnosti plasmana ovakvih proizvoda na tržište. 

Ali, ako se pita Mercedes, nije sve tako crno. Prvi čovjek Mercedesa Ola Källenius je za njemački Handelsblatt potvrdio kako kompanija zasad stoji sasvim dobro: "Daimleru trenutno ne treba državna pomoć. Generalno gledano, industrija je imala jako dobre narudžbe prije krize. Mi smo u stalnom kontaktu s našim dobavljačima. Do sada nije bilo problema s likvidnosti", kaže Källenius.
Dodatni plus za Mercedes je ponovno otvaranje kineskih pogona, ali i lagani oporavak kineskog tržišta. Tamo je potražnja opet u plusu, a posao se normalizira. "Većina salona je opet otvorena, a klijenti se polako vraćaju. Sve više je ljudi u salonima i potražnja raste, a to nas čini optimističnima", potvrdio je Mercedesov šef.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...