NOVI SPOR NA RELACIJI WASHINGTON - ANKARA: Trumpov komentar izazvao žestoku reakciju turskog ministarstva

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske odbacilo je tvrdnje koje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump danas iznio o događajima iz 1915. godine i za koje je koristio armenski izraz “Meds Yeghern“, što u prevodu znači “veliki zločin“, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 24. Apr. 2020  24. Apr. 2020

  • 1

Ministarstvo je u pisanom saopćenju navelo da su Trumpove tvrdnje bazirane na subjektivnom narativu Armenaca koji pokušavaju na toj temi izgraditi dogmu.

"Turska odbacuje Trumpove tvrdnje koje su neutemeljene i koje su plod unutrašnjih političkih motiva“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

U saopćenju se dalje navodi kako Trumpova pisana izjava ignorira bol i patnju više od 500.000 muslimana koje su ubili Armenci te se zvanični Washington poziva da promijeni taj nepravedni odnos prema žrtvama iz Prvog svjetskog rata.

"I dalje je validan prijedlog Turske o formiranju zajedničke komisije sastavljene od historičara koja bi radila na rasvjetljavanju događaja iz 1915. godine. Pozivamo vlasti SAD-a da uvide realnost da radikalni Armenci zanemaruju taj prijedlog kako bi bila zaboravljena njihova odgovornost za te događaje“, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u saopćenju je odalo počast svim muslimanima, kršćanima, jevrejima i pripadnicima drugih religija koji su izgubili živote u periodu kolapsa Osmanskog carstva.

Turska o događajima iz 1915. godine zastupa stav da se stradanje Armenaca na istoku Anadolije dogodilo kada su neki od njih stali na stranu ruske invazije i ustanka protiv osmanskih snaga. Premještanje Armenaca s jedne na drugu stranu rezultiralo je brojnim žrtvama.

Turska tvrdi da se radi o tragediji u kojoj su sve strane pretrpjele velike žrtve. Zvanična Ankara predlaže formiranje zajedničke komisije koju bi činili historičari iz Turske, Armenije i međunarodni eksperti. Komisija bi imala zadatak da rasvijetli događaje iz tog perioda.

Prethodni američki predsjednici izbjegavali su da stradanje Armenaca nazovu “genocidom“, ali bivši predsjednik Barack Obama je ustanovio armensku frazu “Meds Yoghern“ kojom opisuje tragediju iz 1915. godine. Trump je u današnjem saopćenju koristio upravu tu frazu, piše Anadolu Agency.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...