CIJELI SVIJET JE U NEVJERICI: Trump zaprijetio trajnom obustavom finansiranja, prijeti i istupanjem iz WHO-a…

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno zaustaviti finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne učini li ona tokom 30 dana određena poboljšanja te da će razmotriti daljnje članstvo Sjedinjenih Država u tom tijelu.

  • Svijet

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Trump je u aprilu privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u optužujući organizaciju da promovira kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje zaraze koronavirusom, iako su dužnosnici WHO-a zanijekali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

"Ne učini li WHO u idućih 30 dana značajna temeljita poboljšanja, svoj privremeni prekid američkog finansiranja učinit ću trajnim i razmotriti naše članstvo", kazao je Trump u pismu čelniku Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu, objavljenom na Twitteru.

Trump je ranije tokom dana izjavio da je WHO "napravio veoma žalostan posao" u upravljanju korona-krizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro.

Američki predsjednik u pismu kaže da je jedini put prema naprijed kojim ovo tijelo može krenuti, da pokaže potpunu neovisnost prema Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a.

Najnovija ilustracija narušenih odnosa između SAD i Svjetske zdravstvene organizacije je izjava američkog državnog sekretara Mikea Pompea, koji je u ponedjeljak uputio kritike čelniku WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu optuživši ga za "nedostatak neovisnosti", jer je odlučio ne pozvati Tajvan na sudjelovanje na godišnjoj sjednici Skupštine, što je, prema Pompeu, rezultat pritiska Kine.  

Prema Trumpovim riječima, SAD uplaćuje oko 450 miliona dolara godišnje WHO-u, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona. Jedna od ideja je bila "spustiti naših 450 na 40", ali "neki ljudi smatraju da je to previše", kazao je Trump. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...