ZABRINUTA ZA RODNU GRUDU: Zovko pitala povjerenika Borrella planira li EU preuzeti vodeću ulogu na zapadnom Balkanu…

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko tokom sjednice s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom izrazila je zabrinutost što EU na zapadnom Balkanu već 25 godina nije preuzela vodeću ulogu, upitavši Borrella što Unija namjerava učiniti u tom pogledu

  • Regija

  • 28. Maj 2020  

  • 2

Kazala je da je EU izložena kritikama u američkom Kongresu i medijima kada god njezine politike dožive neuspjeh te je na koncu svoga obraćanja upitala Borrella “planira li preuzeti vodeću ulogu i u našem susjedstvu”, saopćio je Ured zastupnice Zovko.

Na zajedničkoj vanrednoj sjednici članova Odbora za sigurnost i odbranu (SEDE) i Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta s visokim predstavnikom Borrellom razgovaralo se o uticaju pandemije Covida-19 na sigurnosne i odbrambene sposobnosti Evropske unije i stanju u misijama i operacijama Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, te o drugim pitanjima vezanima za sigurnost.

Zastupnica Zovko, članica SEDE-a i zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u, osvrnula se na Borrellovu izjavu da Evropska unija treba imati neovisnu viziju i neovisan put u vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Kazala je da se to posebno odnosi na Sahel i da će u budućnosti programi poput Evropskog instrumenta mirovne pomoći i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) pomoći Evropskoj uniji da odgovori na izazove vezane za nedostatak odgovarajuće opreme za partnere.

“U ovom slučaju Europska unija može preuzeti ovu novu ulogu i imati bolju viziju vlastite sigurnosti”, izjavila je Zovko.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...