NIKŠIĆ JEDVA ČEKA NOVALIĆEVU SMJENU: Hitno održati sjednicu Doma naroda o nastavku rada Vlade ili formirati novu Vladu Federacije…

„Uzimajući u obzir novonastale okolnosti, Klub delegata SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traži hitno održavanje vanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcionisanje izvršne vlasti, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

  • Politika

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 1

- U rješenju Suda BiH se nalazi izričita zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi ovog krivičnog predmeta. 

Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića Hasan Ganibegović, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić te uposlenici FUCZ-a. 

Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima, ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju.

Jasno je da se pred Domom naroda FBiH nalazi vrlo kompleksno pitanje kako će premijer Novalić voditi Vladu uz sve ove nove okolnosti zabrana.

Dodatna otežavajuća okolnost nastavka raspolaganja premijerskih ovlaštenja u smislu raspolaganja javnim novcem proizlazi iz činjenice da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene, što znači da je prihvatio osnov sumnje za krivična djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret.

Federacija BiH se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom te stoga smatramo izuzetno važnim održavanje sjednice na kojoj će se razmotriti sve ustavne i poslovničke mogućnosti kako bi privreda i građani imali na raspolaganju puni kapacitet izvršne vlasti u obnašanju svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

Navedeni zahtjev se može smatrati i našim javnim pozivom izbornim pobjednicima da pristupe imenovanju nove Vlade FBiH, koju čekamo već 19 mjeseci – navodi se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...