PRINC CHARLES, DIREKTNO: "Međunarodna zajednica iznevjerila je one koji su ubijeni, one koji su nekako preživjeli i one koji su..."

Princ Charles je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazao da mu je dugi niz godina na srcu sve ono što je BiH, ali i zemlje regiona prošle u posljednjih 30-ak godina.

  • Društvo

  • 11. Jul. 2020  

  • 0

„Divim se teškom, ali neophodnom radu bavljenja sa zaostavštinom u BiH. Duboko su me dirnuli napori onih koji neumorno rade na potrazi za pravdom i kako bi radili na pomirenju“, kazao je princ Charles.

„Ti događaji su na međunarodnom sudu okvalificirani kao genocid i to je strašna mrlja na našoj kolektivnoj savjesti“, kazao je.

Dodao je da je međunarodna zajednica iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako preživjeli i one koji su prošli strašan gubitak najmilijih.

„Sjećanjem na bolnu prošlost i učenje lekcija iz nje zajedno, možemo puno naučiti da se to nikad više ne ponovi. Zato je rad organizacija poput britanske `Remembering Srebrenica` tako važan. Zato 25 godina nakon što su ovi zločini počinjeni, trebamo biti u solidarnosti sa onima koji su puno izgubili“, poručio je Princ Charles.

Istaknuo je da je imao veliko zadovoljstvo upoznati porodice čiji su najmiliji nastradali, kako iz BiH, tako i iz regiona.

„Uvijek sam bio dirnut njihovom odlučnošću u potrazi za pravdom, ali i nevjerovatnim saosjećanjem koje imaju jedni za druge. Njihovo dostojanstvo su pouka za sve nas, ali i podsjetnik da pomirenje nije apstraktni pojam“,  zaključio je princ Charles.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...